OSTALI SPORTOVI

Amel Tuka iz Italije za Avaz.ba: Ponosan sam da kao Bosanac imam najbolji rezultat u Evropi

Piše: A. SOKOLOVIĆ

29.8.2017

Osjećao sam se super. Vrijeme je bilo idealno za utrku i prije samog starta sam sebi zacrtao cilj da istrčim što bolji rezultat ove sezone. Zadovoljan sam i pored toga što sam utrku završio na trećem mjestu. Ponosan sam da kao Bosanac imam najbolji rezultat u Evropi na 800 metara. 

To je večeras za Avaz.ba kazao naš najbolji atletičar Amel Tuka, koji je na mitingu u italijanskom gradu Rovereto osvojio treće mjesto u utrci na 800 metara, s vremenom 1:44.62.


Jaka konkurencija

Ovo je najbolji evropski rezultat ove sezone, a Tuka je utrku završpio iza pobjednik utrke Viklifa Kinjamala (Wycliffe Kinyamal, Kenija) sa 1:43.94, što je i rekord mitinga, te drugoplasiranog Antoana Gakeme (Antoine, Burundi) sa vremenom 1:44.49.

- Iskren da bude za pobjednika utrke sam prvi put čuo. Gakeme je iz vrha svjetske atletike na 800 metara, ali Kinjamalu sam rijetko do sada viđao na utrkama. Konkurencija je bila jaka i moram biti zadovoljan – kazao je Tuka, koji se odmah nakon utrke vratio u Veronu.

S Tukom smo razgovarali na mobitel prije njegovog ulaska na autoput. Odlučio je da se odmah vrati u Veronu, iako su mu organizatori bili osigurali smještaj.


- Volim noćne vožnje i za mene je ovo uživanje. Posebno što su italijanski autoputevi kao aerodromske piste – kaže Tuka, koji inače voli brzu vožnju.

Za naš portal otkrio je i planove, a prvo naredno iskušenje će imati već ovog vikenda.

- Idem prema novom izazovu, a to je još bolji rezultat. U subotu sam na mitingu u Brunjaru (Brugnaro) i nastupit ću ponovo u jakoj konkurenciji. Nadam se da ću pomjeriti ponovo granicu i doći na onih mojih 1:42:51 iz Monaka (Monaco), koji sam ostvario prije dvije godine – priča nam Tuka.

Zanimalo nas je zašto nije ovako sjajno trčao nedavno na Svjetskom prvenstvu u Londonu.

- Sutra (petak, op. A.) ćemo o tome razgovarati. Večeras ću samo reči da sam bio bolestan i da sam imao ozbiljnih zdravstvenih problema. Krvna slika mi je bila loša, ali o tome ćemo sutra kada se probudim. „Avazu“ ću otkriti pravu istinu – kazao je Tuka.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.