Balić: Nogomet i košarka su ispred rukometa (Foto: S. Saletović)

INTERVJU

Ivano Balić, najbolji rukometaš svih vremena: Kad bi se svi više potrudili, mislim da bi bolje živjeli

Razgovarao: M. CVIKO
10.09.2017 18:59
A
A
A

Video: Nedim Kreštalica


Ivano Balić, kojeg je Međunarodna rukometna federacija (IHF) zvanično proglasila najboljim rukometašem svih vremena, gost je Sarajeva.  

Zajedno sa Petrom Metličićem, svojim prijateljom i saigračem iz reprezentacije Hrvatske, doveo je talentirane članove njihove rukometne akademije na Međunarodni turnir “Više od igre”.

Dobio otkaz

Akademija “Balić&Metličić” sada je osnovna okupacija igrača koji je oduševljavao svojim igrama na terenima širom svijeta. Ulaganje u mlade nešto je što smatra jedinim ispravnim radom za budućnost.

- Sada imam dovoljno vremena i mogu se posvetiti Akademiji i putovati sa momcima. Radio sam u Savezu i bavio sam se državnim selekcijama i nisam imao vremena nizašta drugo. Sada sam slobodan, nisam više u Savezu i rado putujem na ovakve i slične turnire.

Kad smo već spomenuli Vaš angažman u Savezu, je li on završen ili će se produžiti?

- Ne, gotovo je. Dobili smo otkaze svi i to je to.

Pa, kako neko može dati otkaz Ivanu Baliću?

- To nije pitanje za mene.

Ne djelujete kao neko koga je to posebno pogodilo ili se to samo čini?

- Prošlo je neko vrijeme i ne treba žaliti. Bilo je to što je bilo. Čovjek treba to prihvatiti. U životu se događaju i gore stvari pa se nastavi. Šta je, tu je.

Hrvatski reprezentativni rukomet i dalje je u vrhu. Sada se vraća novi-stari selektor Lino Červar. Šta Vi očekujete u budućnosti?

- Ako su igre odranije proglasili lošim, onda se treba igrati bolje nego što je bilo i moraju se napraviti bolji rezultati nego što smo ih mi napravili.

Čini se da je Hrvatska nepresušni izvor talenata. Kao neko ko vodi Akademiju za mlade rukometaše, možete kompetentno reći je li to baš tako?

- Ima dobre djece, i to ne samo u rukometu. Zavisi od toga kako ta djeca shvataju sport. Tu, kao trener ili neka osoba sa strane, možeš utjecati veoma malo. Sve je do njih. Peru Metličića ili mene trener nije tjerao da dva puta dnevno treniramo nego smo mi to željeli i voljeli. Nadam se da će ta djeca zavoljeti taj sport i poslije ga igrati i zaozbiljno.

Koje su Vaše ambicije s Akademijom? Hoćete li izgraditi klub koji bi imao seniorsku ekipu, koja bi se takmičila u državnim ligama?

- Mi imamo seniorsku ekipu. Mi smo klub, ali smo sada više skoncentrirani na rad s djecom. Za nešto više treba ti više termina u dvorani, a za to treba više sponzora. Teško je doći do toga. U Splitu ima veoma mnogo klubova u svim sportovima.

Split baš i nije bio neki rukometni grad?

- Pa, nije nikad bio. Krajem devedesetih bili su najveći uspjesi, kada se bilo jednom drugi i treći u državi. Prije je to bila druga ili treća liga u ex-Jugoslaviji. Borimo se. Naša imena možda privlače djecu, mada u Splitu svi idu u Hajduk, a ako si visok, u Jugoplastiku, kako ja još zovem košarkaški klub, a mi lovimo ovo što ostane. Nadam se da će naša imena pomoći da neko od djece kao prvi sport izabere rukomet.

Svi mogu doći

Odakle su djeca iz Vaše akademije? Mogu li se prijaviti i djačaci iz BiH, Sarajeva...?

- Djeca su uglavnom iz Splita i Dalmacije, ali smo otvoreni za sve. Imamo djece iz Đakova, Osijeka, Metkovića. Svi mogu doći. Ako dijete iskaže interes i dođe, mi se potrudimo da ima gdje spavati i jesti, ali to nije tako lako.

Jesu li povrede u rukometu nešto što, možda, odvraća mlade? Je li rukomet pregrub sport?

- Ako počneš na vrijeme trenirati, navikneš da dobijaš batine pa ti bude lakše (smijeh). Malo je grublji sport, ali možeš se zaštititi, naučiš padati. Malo je jače, ima kontakata i to je to.

Vjerujemo da pratite i rukomet u BiH, barem onaj reprezentativni. Mi nikako da se približimo Hrvatskoj i da budemo redovni učesnici na velikim tamičenjima.

- Ne znam šta se treba dogoditi. Treba se sve posložiti. Kada bih imao čarobnu formulu, onda bih je prodavao svakog dana. Treba angažiranost više ljudi i napraviti pozitivnu atmosferu, disati za jedno. Ja ne znam šta je konkretan problem, ali ako bi se ljudi, ne samo u rukometu, malo više potrudili oko svega, mislim da bi bolje živjeli, da bi bilo više zadovoljstva i boljih sportskih rezultata - rekao je Ivano Balić.

Završio sam sa politikom  

Imali ste ranije i nekih učešća u predizbornim kampanjama za političke stranke u Hrvatskoj. Hoće li se to nastaviti?

- Neće. To je bilo tada i s tim smo završili.

Stariji sam od Mesija

Kažu u Sarajevu, došao nam je rukometni Mesi. Kako Vi doživljavate to poređenje?

- Ja sam Ivano Balić. Mesi je mlađi od mene. Mislim da je moje ime i prezime dovoljno. Ja sam zadovoljan ovim što sam napravio, kako sam igrao rukomet, kako sam se posvetio. Imao sam dosta lijepih trenutaka tako da mislim da nas uopće ne treba uspoređivati.


Više o:

Ivano Balić