Tako kažu takmičari

Stari most jedno od najtežih mjesta za skočiti

Avaz.ba
12.09.2017 11:23
A
A
A

Stari most će u subotu 16. septembra treći put biti pozornica na kojoj će najbolji svjetski skakači i skakačice predstaviti svoje nevjerovatno umijeće, na Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu u našoj zemlji. 

Upitani o izazovima i specifičnostima skokova sa Starog mosta, za zvaničnu stranicu Red Bull-a u BiH otkrili su šta je to što mostarsku stanicu čini jednom od najtežih, ako ne i najtežom u cijelom prvenstvu. 

Cliff diving je sport koji od takmičara iziskuje izuzetnu fizičku spremnost, vrhunsku akrobatsku vještinu i čelične živce, te zavidnu dozu hrabrosti.

Pri skokovima s visina od 27 (muškarci), odnosno 21 metar (žene), skakači dostižu brzinu od 85 km/h, a njihova tijela pri ulasku u vodu trpe udar i do 5 G-sila. 

No, pored same visine, postoje i razni drugi faktori koji neku lokaciju čine težom ili lakšom za skokove od drugih. O izazovima i specifičnostima skakanja sa Starog mosta govore neki od najboljih svjetskih skakača, koji će ovog vikenda treći put u Mostaru demonstrirati svoju nevjerovatno umijeće. 

"Skakati s mostova je teško. Kada ste u letu ispod mosta, oko vas je prazan prostor. Ponekad je teško pronaći dobar orijentir kako biste usred skoka znali gdje se nalazite,“ objašnjava Orlando Duke (Duque), koji je često bio gost Mostara i skakao sa Starog mosta.

Đonatan Paredes (Jonathan Paredes), pobjednik prvog Red Bull Cliff Diving takmičenja u Mostaru, o Starom mostu rekao je da je "to jedna od najtežih lokacija u cijelom prvenstvu. Jedno od najtežih mjesta za skočiti.“

Njihove kolege i kolegice navode ostale izazove s kojima se suočavaju na Starom mostu, prvenstveno jaku riječnu struju i ledenu vodu Neretve.

"Za mene je prošle godine najveći izazov bila temperatura vode", sjeća se aktuelna prvakinja Rianan Ifland (Rhiannan Iffland).

Trenutno druga u poretku žena, Adriana Himenez (Adriana Jimenez), saglasna je s Ifland.

"Nismo navikli da skačemo u vodu koja se kreće. Kada je polovina vašeg tijela u vodi, ono se već kreće u drugom smjeru, tako da morate prilagoditi ugao ulaska u vodu", kaže šestostruki prvak Geri Hant (Gary Hunt).

Kako će se najbolji svjetski skakači i skakačice nositi s izazovima koje nose skokovi sa Starog mosta u brzu i hladnu Neretvu, i ko će od njih na kraju izaći kao pobjednik, ostaje da se vidi u subotu.