OSTALI SPORTOVI

"Red Bull Cliff Diving SP 2017.": Neretva čeka elitu

Piše: M. T.

14.9.2017

Stari most u Mostaru u subotu će treći put biti pozornica na kojoj će najbolji svjetski skakači i skakačice predstaviti svoja nevjerovatna umijeća.

Pripreme za atraktivno takmičenje „Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2017.“ ulaze u samu završnicu. Jučer su skakači i skakačice počeli pristizati u Mostar, a danas će početi s treninzima i navikavanjem na hladnu vodu Neretve.


Teško za skočiti

Nakon prve dvije serije takmičarskih skokova, koje su na programu u petak, pravi spektakl počinje u subotu, kada je u 13 sati na rasporedu ono što ljubitelji skokova s nestrpljenjem očekuju - veliko finale takmičenja najboljih svjetskih skakača. 

Većina njih u Mostaru se takmičila i ranije, te stekla vrijedna iskustva o ovoj lokaciji, koju mnogi nazivaju jednom od najtežih u cijelom prvenstvu.

- Skakati s mostova je teško. Kada ste u letu ispod mosta, oko vas je prazan prostor. Ponekad je teško pronaći dobar orijentir kako biste usred skoka znali gdje se nalazite - objašnjava legendarni Kolumbijac Orlando Duke (Duque), pobjednik jedne od dionica ovogodišnje sezone, koji je često bio gost Mostara, gdje je skakao sa Starog mosta.

Džonatan Paredes (Jonathan), pobjednik prvog „Red Bull Cliff Divinga“ u Mostaru, o Starom mostu kaže da je to jedna od najtežih lokacija u cijelom prvenstvu, jedno od najtežih mjesta za skočiti.

Doza hrabrosti

Cliff Diving je sport koji od takmičara iziskuje izuzetnu fizičku spremnost, vrhunsku akrobatsku vještinu i čelične živce. Dodali bismo - i zavidnu dozu hrabrosti. Pri skokovima s visina od 27 (muškarci), odnosno 21 metar (žene), skakači dostižu brzinu od 85 km/h, a njihova tijela pri ulasku u vodu trpe udar i do 5 G-sila.

No, pored same visine, postoje i razni drugi faktori koji neku lokaciju čine težom ili lakšom za skokove od drugih. O izazovima i specifičnostima skakanja sa Starog mosta razgovarali smo s nekim od najboljih svjetskih skakača koji će ovog vikenda treći put u Mostaru demonstrirati svoja nevjerovatna umijeća.

Kako će se najbolji svjetski skakači i skakačice nositi s izazovima koje nose skokovi sa Starog mosta u brzu i hladnu Neretvu i ko će od njih na kraju izaći kao pobjednik, ostaje da se vidi u subotu, na trećem gostovanju „Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva“ u našoj zemlji.

Nastupaju Frenkie i „Helem nejse“


U danima održavanja takmičenja živahnu atmosferu u mostarskom Starom gradu održavat će bogat program popratnih dešavanja. Očekuju se svirke mnogobrojnih bendova iz Mostar Rock škole, DJ-eva, kao i poznatih imena bh. hip hop scene - Frenkieja i „Helem nejse“.

U saradnji sa „Željeznicama FBiH“, organizatori su se potrudili da osiguraju posebnu dodatnu vožnju Talgo vozom koji će u subotu, 16. septembra, zainteresirane gledaoce iz Sarajeva voziti u Mostar, te ih nakon takmičenja vratiti u Sarajevo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.