OSTALI SPORTOVI

"Red Bull Cliff Diving": Danas spektakl na Starom mostu

Avaz.ba

16.9.2017

Odbrojavanje je konačno završeno: vrijeme je za takmičenje "Red Bull Cliff Diving" Svjetskog prvenstva 2017. u Mostaru. U subotu 16. septembra u 13 sati, najbolji svjetski skakači i skakačice po treći put nastupaju u našoj zemlji, u velikom sportskom spektaklu na Starom mostu. 

Kucnuo je čas koji ljubitelji skokova u našoj zemlji iščekuju već duže vrijeme. Prelijepi Stari most će u subotu u 13 sati po treći put biti pozornica takmičenja elitnih svjetskih skakača, koji će se svojim nevjerovatnim akrobatskim skokovima boriti za pobjedu pred vatrenom publikom u Mostaru.

Prve dvije serije takmičarskih skokova održane su u petak, a najbolji su bili Adriana Jimenez i Kris Kolanus. Oni će u veliko subotnje finale ući s vodećih pozicija.

- Zapravo nisam ni znala, tek nakon izvjesnog vremena neko mi je javio da vodim. Osjećaj je dobar, ali nije još gotovo. Nadam se da će i sutra biti kao danas - izjavila je Meksikanka Jimenez.

Poljak Kolanus je oprezno optimističan: „Znam da mogu izvesti dobre skokove za visoke ocjene. Tako da mislim da ću ciljati na pobjedničko postolje.“.

- Divno je vidjeti da Kris vodi nakon dvije runde. Naša kćerkica Roksana i ja smo veoma ponosne, navijale smo za njega - radosna je bila Kolanusova supruga, njemačka skakačica Anna Bader, koja također nastupa u Mostaru.

Aktuelna prvakinja, Australka Rhiannan Iffland, bit će nažalost prisiljena da propusti takmičenje u Mostaru, zbog povrede koljena zadobivene prilikom pripremnog skoka na zagrijavanju.

U Mostaru se nalazi i novi sportski direktor prvenstva Greg Louganis, legenda američkog sporta, vlasnik brojnih zlatnih olimpijskih medalja i vjerovatno najveći skakač svih vremena.

- Bilo ko može pobijediti. Neki od skakača su danas bili zaista dobri. Uz svega četiri skoka vrlo je malo prostora za greške, tako da moraju biti dobri - kaže Louganis.

Očekuju se da rijeke gledalaca ispune prostor ispod i oko mosta, te sva druga mjesta odakle mogu gledati skokove. Samo iz Sarajeva, prema Mostaru su krenule tri vozne kompozicije s putnicima koji žele gledati takmičenje. Ulaz na takmičenje je besplatan, a Stari most će za vrijeme njegovog održavanja biti zatvoren od 12.00 do 15.30h. Za one koji nisu u prilici takmičenje pratiti uživo, direktan prijenos bit će emitiran na Red Bull TV (na svim platformama) ili na Hayat TV.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.