OSTALI SPORTOVI

Iza AK Zenica je još jedna uspješna sezona: Četiri državna rekorda i 47 međunarodnih medalja

Mujezinović i Tuka: Dva najuspješnija atletičara BiH

Piše: D. JURIŠIĆ

19.9.2017

Atletska sekcija, nastala 1945. godine pri Fudbalskom klubu Čelik, dobila je 1954. godine naziv Atletski klub Zenica, a na tadašnjem stadionu u Blatuši i prvu šljakastu stazu i prostorije.  

Najuspješniji zenički sportski kolektiv danas koristi stadion na Kamberovića polju, na kojem, između ostalog, već osam godina organiziraju Međunarodni atletski miting.

Rezultati zeničkih atletičara su već niz godina visoko ispred ostalih, iako rade u ne baš najboljim uvjetima.

Pezerov hitac

O rezultatima koje su zenički atletičari postigli u 2017. godini, razgovarali smo sa sekretarom kluba Azizom Keveljom, koji nam se na početku pohvalio činjenicom da su u ovoj sezoni oborena četiri državna rekorda.

Mediha Salkić je sa 14,32 metra postigla novi juniorski rekord u bacanju diska. Amel Tuka je sa 47,67 postigao novi dvoranski rekord na 400 metara, dok je Maid Redžić postavio novi rekord u skoku uvis za mlađe juniore. Posebno treba istaknuti rezultat Mesuda Pezera u bacanju kugle, koji je hicem od 21,40 metara oborio rekord star 33 godine. 


Kevelj: Izostao rezultat u Londonu

Osim odličnih nastupa Amela Tuke na brojnim međunarodnim mitinzima, valja istaknuti i njegov odličan rezultat na 800 metara – 1:44,62, što je najbolji rezultat ove godine koji je postigao neki Evropljanin u kraljevskoj disciplini.

- Otkrovenje u 2017. godini je Abedin Mujezinović, koji je naprasno eksplodirao u utrkama na 800 metara i visoko podigao letvicu rezultata u ovoj disciplini. Njegov lični rekord iz Nembra (Italija) od 1:46,38 osigurao mu je i nastup na Evropskom prvenstvu, koje će se iduće godine održati u Berlinu. Uz njega, ranije su norme ispunila još četiri člana našeg kluba Tuka, Pezer te Hamza Alić i Dejan Mileusnić.

Očekivali finale

Pored svih ovih navedenih odličnih rezultata i plasmana naših atletičara, moramo priznati da smo na Svjetskom prvenstvu u Londonu očekivala dva finala, ali se naše želje nisu ostvarile zbog niza okolnosti. Za očekivati je da će predstojeće aktivnosti oko reparacije atletske staze i ostalih borilišta biti dodatni impuls u radu i napretku našeg kluba – kaže Kevelj, koji, osim funkcije sekretara, u klubu ima i ulogu trenera za srednje i druge pruge.

S njim rade još Mehmed Skender (bacanja), Miroslav Ubiparip (sprint i horizontalni skokovi) i Elvir Krehmić (skok uvis i skok udalj).

Članovi AK Zenica su u protekloj sezoni na pojedinačnim prvenstvima BiH u raznim uzrasnim kategorijama zabilježili 20 prvih, 25 drugih i 8 trećih mjesta. Na međunarodnim atletskim mitinzima osvojeno je 27 zlatnih medalja, 13 srebrenih i 7 bronzanih.

Poražavajuće: Učenici moraju plaćati stadion

Uprkos sjajnim rezultatima, razočaravajuća činjenica je slab odziv novih članova, odnosno pripadnika najmlađih kategorija.


Krehmić: Slab odziv mladih

- Stadion je faktički zatvoren za sve škole, učenici i nastavnici moraju plaćati korištenje, što, u konačnici, šteti nama. Ne možemo vidjeti tu djecu koja su po školskim salama kako bismo među njima pronašli talentirane. Svi smo mi u atletiku došli s nekih školskih takmičenja, poput Malih olimpijskih igara - kratko nam je rekao Krehmić.

Treba 80.000 eura za velike mitinge

Tartan staza, postavljena 2006. godine, na kojoj su održani Balkansko atletsko seniorsko prvenstvo (2006.) i Kup Evrope 2. liga B-grupa (2007.), danas nije u najboljem stanju i potrebno ju je zamijeniti.

U klubu se nadaju da će uskoro uspjeti pronaći ostatak novca koji im je za to potreban (skoro 80.000 eura) kako bi se ponovno kandidirali za održavanje velikih atletskih mitinga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.