OSTALI SPORTOVI

AK Sarajevo započeo projekt obnove trim-staze u centru na Koševu: Pokrenut projekt prikupljanja sredstava

Piše: (A. S.)

19.9.2017

Rekreativno trčanje  u nagloj je ekspanziji u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Veliki je broj građana koji odluče da svoje tjelesne aktivnosti usmjere ka trčanju ili hodanju. 

Međutim, nesvjesno, svoje prve korake naprave na betonskoj ili asfaltnoj podlozi, koja nije adekvatna za trčanje, uz to često pored saobraćajnica, što sa sigurnosne stranije nije idealno rješenje.


Potrebna pomoć

Atletski klub Sarajevo u tom smislu  odlučio je pokrenuti projekt na Atletskom centru „Koševo“ gdje se, između ostaloga, nalazi i trim-staza dužine 550 metara, s prirodnom podlogom. 

Staza je izgrađena 1996. godine i u posljednjih 20 godina je korištena od strane građana rekreativaca i sportista različitih sportova.

- U 2017. godini Atletski klub Sarajevo je sproveo projekt rekonstrukcije Atletske tartan staze po IAAF standardima. Sprovođenjem navedenog projekta dobila se kvalitetna atletska staza za trening i takmičenje atletičara mlađih uzrasta. Da bi se prolongirao vijek ove staze, potrebno je osposobiti trim-stazu u okviru Atletskog centra koja je i pogodnija za trening rekreativaca, ali i ostalih sportista. S obzirom na to da, prema predračunu, realizacija ovog projekta košta 20.000 KM, Klub je pokrenuo projekt prikupljanja sredstava i uputio molbe na sve zainteresirane subjekte da u okviru donacija i sponzorskih priloga pomognu rekonstrukciju ove staze. Nadamo se pozitivnim odgovorima na naše upite, kako bi u našem Atletskom centru, koji se nalazi jedan kilometar od centra Sarajeva, građanima omogućili još bolje uvjete, s obzirom da na godišnjem nivou broja korisnika centra se broji u petocifrenom iznosu - rekla je Vahida Kozić, direktorica AK Sarajevo, dodavši:

- Na putu do realizacije projekta već imamo jednog partnera, riječ je o ćevabdžinici "Zmaj", koja je podržala ovu našu ideju, a pored toga su i sponzori našeg sjajnog, mladog atletičara Nermina Štitkovca, koji je na današnjem školskom takmičenju postavio novi srednjoškolski rekord, bacivši kuglu 21.59 metara, a koji je osvojio četvrto mjesto na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu za atletičare starosti do 18 godina.

Čist zrak

Iz AK Sarajevo ističu da su značajne prednosti trčanja na trim-stazi čist vazduh, hladovima drveća, bliža svlačionica, a sama staza je s manjim usponima, mekana i elastična, te za potpunu rekonstrukciju staze postoje svi geometarski uvjeti na Atletskom centru „Koševo“. 

Realizacijom ovog projekta, uz podršku partnera i sponzora, AK Sarajevo želi napraviti doprinos u razvoju sporta i očuvanju zdravlja svih generacija, te dodatno afirmirati mlađe uzraste i umjeravati ih ka „Kraljici sportova“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.