OSTALI SPORTOVI

Bronza nije uspjeh

Avaz.ba

15.11.2017

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci s Evropskog prvenstva u Poreču vratila se s bronzanom medaljom.

Izabranicima selektora Mirze Hrustemovića to je 21. odličje s najvećih međunarodnih takmičenja.

Prosječna igra 

Ipak, kapiten reprezentacije BiH Sabahudin Delalić te igrači Adnan Kešmer i Safet Alibašić, koji su izabrani u idealnu ekipu EP-a, nastup našeg tima u Hrvatskoj ocijenili su kao neuspjeh.

- Kao kapiten moram reći da sam nezadovoljan ovim rezultatom, jer najavili smo finale. Mislim da smo to mogli postići. Reprezentacija Rusije nikad bolje nije igrala, a mi smo imali neku prosječnu igru sa 60-70 posto kapaciteta. Bukvalno izgubili smo u dva poena.

Mislim da moramo neke stvari sagledati, malo se prestrojiti, nešto uraditi, jer na ovakav način sigurno nemamo šta tražiti na Svjetskom prvenstvu naredne godine u Holandiji.

Mislim da smo mi podbacili na ovom EP-u i moramo se zapitati ko šta i kako treba da radi. Ako nešto ne promijenimo u ovakvoj konkurenciji odlično pripremljenih ekipa, strah me da na narednom takmičenju ne doživimo istu sudbinu - kaže Delalić.

Najbolji libero

Adnan Kešmer, najbolji libero EP-a, također je nezadovoljan trećim mjestom.

- Navikli smo javnost i naše ljude samo na zlatne medalje i finale, ali moralo se i to desiti. Čestitam Rusima, bolje su se spremili, imali su više sreće u polufinalu. Oni su napredovali, imali su odličan servis. Nadamo se da ćemo se za dvije godine bolje spremiti i vratiti zlatnu medalju - izjavio je Kešmer.

Alibašić je dodao da je cilj bh. tima u Poreču bila deseta uzastopna titula evropskog prvaka.

- Imali smo idealne uvjete za trening, mislim da to nismo iskoristili. Znamo da se sve reprezentacije nas plaše, ali, jednostavno, ne možemo tako opušteni da ulazimo u utakmicu, a protivnici maksimalno našpanovani i spremni. To se pokazalo u polufinalnoj utakmici protiv Rusije.

Mnogi su smatrali da ćemo olako proći u finale. Naredne godine je Svjetsko prvenstvo koje će biti dosta jače, ovo nam treba biti dobra opomena - smatra Alibašić.

Četiri kandidata

Predsjednik Asocijacije sjedeće odbojke BiH (ASOBiH) Miralem Zubović kazao je da je BiH u Poreču zvanično podnijela kandidaturu za domaćina EP-a 2019. u Sarajevu.

- Uradili smo odličnu prezentaciju koja je veoma dobro prihvaćena. Protukandidati su nam Budimpešta, Tbilisi i Soči koji, smatram, ima najveće šanse - kazao je Zubović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.