OSTALI SPORTOVI

U Sarajevu završen Prvi seminar sportske medicine: Zanimljiva predavanja prof. dr Reufa Karabega, dr. Semina Bećirbegovića...

Piše: A. S.

18.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U Sarajevu je 17. i 18. novembra, u organizaciji Olimpijskog komiteta BiH, organiziran Prvi seminar sportske medicine.

Seminar je otvorio predsjednik OKBiH Marijan Kvesić, a kroz četiri sesije u dva dana obrađeno je 19 aktuelnih tema iz sportske medicine.


Šesti u svijetu

Seminar je bio internacionalni pošto su predavači bili iz dviju država - Hrvatske i BiH.Iz Hrvatske su predavanje održali prof. dr Boris Nemec, dr Tomislav Anić i doc. dr Stanislav Peharec.

Iz BiH predavanja prisutnima su imali prim. dr Adnan Dizdar, prof. dr Reuf Karabeg, prof. dr Šekib Sokolović, prof. dr Zdenko Ostojić, prof. dr Slavko Ždrale, dr. Semin Bećirbegović.

Bilo je govora o antidopingu o čemu su govorili iz Agencije za antidoping BiH iz Tuzle.

Seminar je završen danas i postat će tradicionalan.

- Drago mi je da sam dobio poziv OKBiH. Pozvano predavanje je bilo na temu povrede hrskavice. Bilo je govora o rezulatima u svijetu, ali i u BiH. Naša zemlja je tako postala prva van EU i šesta država u svijetu u kojoj je urađena transplantacija kultivisane hrskavice zadnje generacije. Govorio sam i o transplantaciji matičnih ćelija koja je trend u svijetu – kazao je za „Avaz“ prof. dr. Reuf Karabeg.



Prvi seminar

Dr. Semin Bećirbegović je podvukao da je ovo bio prvi seminar iz oblasti sportske medicine u organizaciji Olimpijskog komiteta BiH, sa željom da unaprijedi zaštitu sportista koji su uvezani u sistemu olimpijskog sporta.

- Sve je bilo podijeljeno u dva dana i 19 predavanja. Interesovanje i kvalitete su bili na visokom nivou. Donijeli smo određene zaključke koje ćemo proslijediti strukovnim savezima. Dogovorili smo se da ovakav seminar održava i u budućnosti svake godine, da postane tradicija. Želimo uključiti sve ljude koji brinu o zdravlju sportista – kazao je dr. Bećirbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.