OSTALI SPORTOVI

U Pjongčangu će biti podijeljena 102 kompleta olimpijskih medalja

Fena

26.12.2017

Na 23. zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom Pjongčangu, od 9. do 25. februara, organizatori će podijeliti 102 kompleta medalja, od toga 51 u muškoj, 44 u ženskoj, te sedam u konkurenciji mješovitih ekipa.

Na programu će biti šest novih disciplina - u alpskom skijanju, karlingu, daskanju, brzom klizanju i akrobatskim skokovima.

Alpski skijaši i skijašice će se prvi put boriti za medalje u mješovitim ekipnim takmičenjima, kao i u karlingu i brzom klizanju. Prvi put će na progamu biti zajednički start za muškarce i žene u skijaškom trčanju, a oba spola će dobiti premijerne medalje i u akrobatskim skokovima s daskom, prenosi STA.

Istovremeno, posljednji put na Olimpijskim igrama će se održati takmičenje u paralelnom slalomu za žene i muškarce.

Od ukupno 102 takmičenja, 70 će se održati u okolini Pjongčanga, među kojim su alpsko skijanje, skijaški skokovi, nordijska kombinacija, skijaško trčanje, biatlon, daskanje, skijanje slobodnim stilom, bob, sankanje te skeleton.  Borbe za ostala 32 kompleta medalja održat će se u Gangneungu gdje će na programu biti takmičenja u umjetničkom klizanju, brzom klizanju u kraćoj stazi, hokeju i karlingu. 

Olimpijski stadion, gdje će se održati ceremonije otvaranja i zatvaranja igara, ima kapacitet 35.000 gledalaca.

Drugi najveći objekt za gledaoce je snowboard snježni park Finiks bovkang, koji prima 18.000 gledalaca. Slijedi skakački centar Alpensia sa 13.500 sjedišta, 13.000 gledalaca prima dvorana za umjetničko klizanje, 12.000 dvorana za 'short track' koji je u Južnoj Koreji posebno omiljen, dok će hokejaški hram moći da primi 10.000 gledalaca. 

Ostala olimpijska borilišta, na kojim će se održati takmičenja u alpskom skijanju, ski trčanju i biatlonu, napravljena su za približno 8000 gledalaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.