OSTALI SPORTOVI

Sportski događaji koji su obilježili 2017.: Povratak gladijatora, nevjerovatan preokret, rekordan transfer...

Piše: A. M.

2.1.2018

Godina 2017. nije bila toliko intenzivna kao olimpijska 2016., ali je, svejedno, obilovala brojnim vrhunskim događajima i dostignućima. Za razliku od prethodnih nekoliko godina, kada su uglavnom dominirali ekipni sportovi, 2017. je okarakterizirao povratak borilačkih sportova.  

Tako smo svi uživali u epskim obračunima Entonija Džošue (Antony Joshu) i Vladimira Klička (Wladimir Klitschko ), te najskupljoj borbi svih vremena između bokserskog prvaka Flojda Mejvedera (Floyd Mayweather) i UFC prvaka Konora Mekgregora (Conor McGregor).

Ogromnu pažnju javnosti privukli su standardno NBA plej-of, Svjetski atletski šampionat, nokaut faza Lige prvaka kao i lična ostvarenja pojedinih sportista.

Džošua nokautom poslao Klička u penziju

Sudar titana

Bokserski meč u teškoj kategoriji između Entonija Džošue i Vladimira Klička pružila su nam nezaboravnih 11 rundi i po mišljenju poznavatelja ove plemenite discipline ovo je bio jedan od najboljih mečeva ikada. Sam tok meča je bio veoma uzbudljiv. Džošua je prvo nokautirao Klička u 5. rundi, zatim mu se on revanširao na isti način u sljedećoj rundi, a meč je okončan tehničkim nokautom u 11. rundi. Ovaj poraz je ujedno označio kraj karijere čuvenog ukrajinskog šampiona. Sa druge strane, mladi Britanac piše najljepše stranice boksa. 


Nevjerovatna dominacija Madriđana

Pet Realovih trofeja 

U 2017. godini Real Madrid je ostvario dominaciju koja je bila nezamisliva u nogometu. Španci su osvojili pet trofeja, titulu prvaka Španije, Ligu prvaka, Španski super kup, Evropski super kup i na kraju titulu Svjetskog klupskog prvaka pobjedom nad brazilskim Gremiom. Kruna na veličanstvenu sezonu je bila i nagrada Kristijanu Ronaldu (Cristiano) za najboljeg igrača svijeta u organizaciji FIFA-e.


Jamajčanin u Londonu otrčao posljednju trku u karijeri

Oproštaj Bolta 

Proteklog ljeta, najbolji sprinter svih vremena, Jamajčanin Usein Bolt (Usain) otrčao je posljednju trku u svojoj više nego uspješnoj karijeri. Njegov odlazak u penziju u dobi od 30 godina je iznenadio sportski svijet, a on je svoj odlazak objasnio manjkom takmičarskih ambicija. Problemi s povredom i manjak treninga su utjecali da finalnu trku na Svjetskom atletskom šampionatu u Londonu završivši na 50. metru zbog povrede zadnje lože.  


Nju ingland nakon preokreta savladao Atlantu

Super bol bajka 

Najvažniji događaj američkog sporta (NFL) u protekloj godini svim ljubiteljima ove igre ponudio je nešto o čemu će se pričati još dugo vremena. U sudaru Nju Ingland patriotsa i Atlanta falkonsa vidjeli smo nejvjerovatan preokret. Naime, Falkonsi su na poluvremebnu imali vodstvo od 28:3, ali su Patriotsi kreirali jedan od najvećih preokreta ikad viđenih i upisali pobjedu 34:28. 


Voriorsi prvaci NBA lige

Dinastija Golden stejta 


Posljednje tri godine u NBA ligi glavnu riječ vode Golden Stejt voriors i Klivlend kavalirsi. Prije dvije godine Klivlend je finalu najjače košarkaške lige na svijetu gubio 0:3, ali su tada napravili čudesan preokret i osvojili šampionski prsten. Ipak, u 2017. Stef Kari i družina nisu dopustili ni promil šansi rivalu i sa ubjedljivih 4:1 uspjeli su da osvoje drugi naslov u tri godine.

Nejmar potpisao za PSG

Priča o odlasku u Pariz 

Bogati katarski vlasnici Pari Sem Žermena su prošlog ljeta za čak 222 miliona eura iz Barcelone doveli brazilskog fudbalera Nejmara. Tako je ovaj transfer postao najveći u historiji fudbala, a kapiten „Karioka“ u Parizu zarađuje 45 miliona eura godišnje. Na tu sumu treba dodati i brojne bonuse u slučaju osvajanja trofeja. 


Spektakl od 500 miliona dolara

Mejveder vs. Mekgregor 

Neki sportski događaji su više stvar medijskog napucavanja nego što zaista spadaju u kategoriju izvanrednih. Takav slučaj je bio i s boks mečom između Flojda Mejvedera i izazivača Konora Mekgregora. Ideja organizatora da rukavice ukrste borci iz dva različita sporta u praksi se pokazala kao ne baš sjajna. Iako je meč trajao 10 rundi, od početka je bilo jasno kako će se meč okončati, Inače, organizatori spektakla iz Las Vegasa su prihodovali više od 500 miliona dolara od TV prava, a borci su pojedinačno nakon borbe bili bogatiji za više od 100 miliona dolara.

Frum u centru doping-skandala 

Britanski biciklista Kris Frum (Chris Froome) u 2017. je po četvrti put osvojio najveću svjetsku utrku "Tur d’Frans", ali se krajem godine našao i u centru skandala.

Za vrijeme utrke u španskoj Vuelti, na kojoj je, također, trijumfovao, pao je na dopingu. Prilikom testiranja pronađena mu je dvostruko veća doza salbutamola od dozvoljene te se čeka konačna odluka o mogućim sankcijama.

- Cjelokupna situacija me je šokirala. Sve se ovo negativno odražava na moj ugled dobrog i primjerenog sportiste. Ponavljam da nikakva nedozvoljena sredstva nisam koristio. Od djetinjstva imam problem s astmom, zbog čega koristim lijek salbutamol, ali sam uvijek uzimao dozvoljenu količinu i s tim su svi upoznati.

Siguran sam da sam sve radio ispravno i zbog toga nemam čega da se bojim. Jedva čekam da se završi proces ispitivanja i da se skine ljaga sa mog imena - rekao je Frum (32).

Zbog velike količine salbutamola u organizmu, italijanski biciklista Alesandro Petači (Alessandro Petacchi) bio je 2007. suspendiran na 12 mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.