OSTALI SPORTOVI

Mikaela Šifrin opet je "Snježna kraljica": Sljeme se poklonilo velikoj šampionki

Piše: R. Be.

3.1.2018

Amerikanka Mikaela Šifrin (Shiffrin) ponovo je krunisana kao "Snježna kraljica" zagrebačkog Sljemena, nakon što je danas u dvije utrke demontirala konkurenciju.

Nakon prve vožnje, u kojoj je za oko pola sekunde iza sebe ostavila Vendi Holdener (Wendy Holedener) i Slovakinju Petru Vlhovu, u drugoj je tu prednost još i povećala.  

Veći dio druge vožnje činilo se da rutinski odrađuje posao, izgubila je 40-ak stotinki prednosti, a onda je kao robot proletjela između kapija i na kraju slavila s čudesnik 1.59 prednosti u odnosu na Holdener. Sljeme je bilo na nogama i potpuno zasluženo poklonilo se velikoj šampionki.

Ono što je Amerikanki bio dodatni motiv za ovakav nastup, je činjenica da je prošle godine ispala u prvoj vožnji, što je njeno posljednje odustajanje u 24 nastupa. 

Drugo mjesto danas je zasluženo pripalo Holdener, koja je nešto lošije odvezla prvi dio prve staze, ali je u drugom dijelu skoro perfektno odradila posao.

Holdener je jedina koja je bila unutar dvije sekunde zaostatka u odnosu na Šifrin.  

Treće mjesto pripalo je Šveđanki Fridi Hansdoter (Hansdotter), koja je za pobjednicom kasnila dvije sekunde i 11 stotinki.

Najbolja regionalna predstavnica je Maruša Ferk iz Slovenije,koja je na kraju završila na 18. mjestu, dok je njena sunarodnjakinja Ana Bucik znatno pokvarila plasman u drugoj vožnji.

Nakon odličnog 11. mjesta, Bucik je u drugoj vožnji skijala loše i završila na 24. mjestu.

Najveća tragičarka danas je 22-godišnja Šveđanka Estela Alfand (Estelle Alphand), koja je prvu utrku startovala sa startnog broja 25 i doskijala do šeste pozicije.  

U drugoj je također skijala veoma dobro, ali je u srednjem dijelu utrke napravila grešku, izletjela sa staze i ostala bez plasmana i bodova u Svjetskom kupu.

Treba napomenuti da je na Sljemenu nastupila i mlada bh. skijašica Elvedina Muzaferija, koja se nije uspjela plasirati u drugu vožnju. Muzaferija je kasnila više od osam sekundi i na kraju zauzela 49. poziciju.

Svjetski kup u ženskoj konkurenciji skoro u potpunosti je u znaku Mikaele Šifrin, koja vodi u generalnom poretku.

Amerikanka već u ovom dijelu sezone ima više od hiljadu bodova i ogromnu prednost u odnosu na konkurenciju.

U slalomu je slična situacija, gdje Šifrin također vodi, sa oko 200 bodova prednosti u odnosi na prve pratioce. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.