OSTALI SPORTOVI

Predstavljamo predstavnicu BiH na ZOI-ju u Pjončangu: Kako je Elvedina Muzaferija osvojila srca navijača u Zagrebu

Piše: A. SOKOLOVIĆ

11.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Bosna i Hercegovina, nažalost, nema Janicu Kostelić, ali ima Elvedinu Muzaferiju. Mlada skijašica iz Visokog posljednje dvije godine zlatnim slovima ispusuje bh. skijanje, a ljubitelji ovog sporta su je mogli primjetiti i tokom nastupa na nedavnoj Snježnoj kraljici, koja je održana na Sljemenu iznad Zagreba. 

Novinari iz Japana

Iako nije uspjela da se plasira u drugu, finalnu vožnju (zauzela 49. mjesto op.a.), Muzaferija je osvojila srca svih onih ljubitelja skinanja koji su bili na takmičenju u Hrvatskoj. 

Ova talentirana skijašica o kojoj su priču napravili i japanski novinari, u intervjuu za "Avaz" odgovarala je na neka od pitanja, nakon što je danas u bugarskom Borevcu pobijedila u slalomu. 

Kakav je osjećaj bio nastupiti na Sljemenu?

- Osjećaj je zaista bio sjajan. Iako nisam postigla ono što sam očekivala, ova utrka mi je dobro iskustvo za nastavak moje karijere.

Gdje vidite sebe u budućnosti, koji su ciljevi?  

- Moji trenutni ciljevi su da počnem osvajati bodove u Svjetskom kupu.

Koje je naredno veliko takmičenje na kojem ćete nastupiti?

- Sada ću voziti Evropa kup utrke u Austriji, od 15. do 19. januara. A onda putujemo na Zimske Olimpijske Igre u Pjončangu. Nadam se da ću dostojno predstavljati BiH na velikoj sceni. 

Kolika je bitna uloga trenera, konkretno u Vašem slučaju, Reya Hore, u ostvarivanju tih ciljeva?

U mom slučaju Reymon zaista igra jako veliku ulogu u ostvarenju mojih ciljeva, jer skijanje je takav sport gdje smo mi na putu više od 150 dana u godini i trener ima ulogu i trenera i prijatelja. 

Izostala podrška

Dodajmo, ova mlada, naša najperspektivnija takmičarka, koja će predstavljati BiH na Olimpijadi u svim disciplinama, nema nikakvu podršku od džave.  

- U finansijskom smislu, naravno. Najpotrebnija su sredstva za pripreme na glečeru u ljetnom periodu, a tada o skijanju niko nista ni ne priča, tako da se snalazimo. Naravno, da su rezultati slabiji ako se nismo dovoljno dobro pripremili, kao što je slučaj ove sezone - dodala je Muzaferija.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.