OSTALI SPORTOVI

Benjamin Burić čovjek koji je izludio Švicarce: Mrzim trčati, zato sam golman

Burić: Jedan od najboljih golmanana svijetu

A. MIZDRAK

16.1.2018

Bili smo otpisani od svih. Nedostajalo nam je nekoliko ključnih igrača (Nikola Prce, Senjamin Burić, Ivan Karačić), Švicarci su bili apsolutni favoriti uoči odlučujućeg dvomeča kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo naredne godine u Njemačkoj i Danskoj...  

Ipak, ti isti Švicarci zaboravili su na činjenicu da na golu bh. selekcije stoji čovjek sa „stotinu ruku“. Čovjek zvani „hobotnica“.

Podrška navijača

Benjamin Burić, koji će od naredne sezone nositi dres slavnog njemačkog bundesligaša Flensburga, u susretima u Sent Galenu i tuzlanskom Mejdanu upisao je čak 35 odbrana, a nakon takvih maestralnih partija Švicarcima nije ostalo ništa drugo nego da čestitaju boljem rivalu i oružje polože oba puta (21:24, 15:21).

Plasirali smo se tako u baraž, ukoliko EHF zbog slučaja „Nuić“ ne poništi meč i registrira susret službenim rezultatom 10:0 za Švicarce.

- Bilo bi smiješno da nakon ovakve dvije pobjede protiv Švicarske ne idemo u baraž. Pa Švicarci nisu bili ni blizu. Nisu imali nikakve šanse – kazao je Burić za „Dnevni avaz“.

Sjajni golman u krugu porodice trenutno odmara u rodnom Maglaju, a još je pod utiscima sjajne atmosfere koju su napravili naši navijači u tuzlanskom Mejdanu.

- Tuzlaci su pokazali kako se bodri državna reprezentacija. Mene zaboli srce kad dođem u dvoranu koja prima 6-7 hiljada navijača, a bude ih samo hiljadu. Ne igra reprezentacija BiH u bilo kojem sportu tako često utakmice, 2-3 puta godišnje na domaćem terenu, zato treba uvijek pružati podršku, napuniti dvoranu, nama igračima to zaista mnogo znači. Ako je iko zaslužio, onda smo to mi, rukometaši – rekao je Burić.

BiH je maestralno izgledala protiv Švicaraca, a Burić je otkrio šta je tajna uspjeha.

Pravi put

- Fantastično smo se spremili. Odbrana je igrala odlično i mislim da je ovo pravi put za bh. rukomet. Iskreno se nadam da možemo otići na Svjetsko prvenstvo. Prolaze nam godine u reprezentaciji, a ne igramo velika takmičenja. Mislim da smo zaslužili da igramo - rekao je bh. čuvar mreže.

Benjamin je potom otkrio kako je uopće odabrao da bude golman.

- I Brat Senjamin i ja smo počeli kao golmani. Mrzili smo trčati i zato smo stali na gol, Senjamin je u međuvremenu počeo igrati kao pivot, a ja i dalje mrzim trčati i dalje sam među stativama. Eto tako sam postao golman – kroz smijeh je kazao Burić.

Brat će biti dobro 

Benjaminov brat Senjamin, koji je pivot rukometne reprezentacije BiH, nedavno je u dresu Nanta zaradio tešku povredu prednjih ukrštenih ligamenata i predstoji mu pauza od minimalno šest mjeseci.

- Bit će moj brat dobro ako Bog da. Oporavak teče u najboljem redu i bit će on još jači – kazao je Burić.

Na prvom spisku je bilo Nuićevo ime

Kod nas, Bosanaca i Hercegovaca, ništa ne može proći bez sekiracije, pa tako nismo u stanju ni proslaviti plasman u baraž kako treba, a da ne strahujemo za njega. Naime, ime Tomislava Nuića nije bilo u zapisniku za meč protiv Švicarske, a on je nastupio na susretu u Tuzli. Nakon što su sudije uvidjele grešku, isključile su Nuića, a Švicarci su poslali žalbu EHF-u.

Delegat susreta Darko Repenšek navodno je odgovornost preuzeo na sebe, a jučer je predao svoj izvještaj nadležnim komisijama EHF-a, koji će u narednim danima donijeti konačnu odluku.

- Ne znam kako se dogodio taj propust. Na prvom spisku bilo je Nuićevo ime, a onda na drugom ga nije bilo. Delegat ga je, navodno, zaboravio upisati i to je isključivo njegova krivica. Ipak, ima i naše krivice malim dijelom zato što nismo pregledali spisak prilikom ulaska na teren. Ali, kada se sve sabere, mi smo ti koji su na terenu zaslužili baraž i ne smiju nam ga oduzeti – kazao je Burić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.