OSTALI SPORTOVI

Odluka koju čeka rukometna planeta: Nakon druge odbijenice, Slovenija na rubu historijskog presedana

Avaz.ba

17.1.2018

Slovenskom rukometnom savezu u srijedu je odbijena i druga opširnija žalba zbog 'kršenja pravila' na utakmici s Njemačkom, a odluku o mogućem istupanju s EURA saznat ćemo uskoro. 'Javnost ćemo uskoro obavijestiti o idućim odlukama', poručuju iz Saveza.

Dok rukometni svijet s nestrpljenjem iščekuje presicu Slovenskog rukometnog saveza (RZS) i njihovu odluku o eventualnom istupanju s Evropskog prvenstva u Hrvatskoj, slovenski mediji analiziraju što bi takav eventualni potez značio za budućnost slovenskog rukometa.

"Jutro je pametnije od večeri i dobro je da u RZS-u imaju još vremena za odluku. Utakmica Slovenije i Crne Gore na rasporedu je u 20.30 sati, a ako RZS donese odluku o prosvjednom odlasku, stavit će na kocku budućnost slovenskog rukometa", piše Delo.

Podsjećamo, slovensko ogorčenje suđenjem u utakmici protiv Njemačke (25:25) se ne stišava. Iz RZS-a su nakon spomenute utakmice suđenje u istoj okarakterizirali kao farsu, uložili žalbu, a iz Evropske rukometne federacije istu su glatko odbili.

Slovenci ne razmišljaju samo o traženju pravde kroz evropske rukometne institucije. Razmatra se i pokretanje građanske parnice protiv EHF-a, te žalba Međunarodnom arbitražnom sudu (CAS) sa sjedištem u Lozani, ali prije svega će uopće biti donesena odluka hoće li momčad Veselina Vujovića nastaviti nastupati na Euru u Hrvatskoj.

"U vodstvu Saveza neki zagovaraju tezu da će Slovenija kao prva u historiji napustiti veliko takmičenje. Kazna za to nije navedena, ali sigurno bi bila velika. Slovenija bi vjerovatno neko vrijeme bila isključena iz svih takmičenja pod okriljem EHF-a. Sljedeće godine propustila bi SP u Danskoj i Njemačkoj, a time i Olimpijske igre 2020. u Tokiju što je cilj sadašnje generacije slovenskih rukometaša. Čak i EP za žene 2022. ostao bi mrtvo slovo na papiru", piše Delo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.