OSTALI SPORTOVI

Uzbudljivo u Svjetskom kupu: Lara Gut ostvarila prvu pobjedu ove sezone, Kristofersenu pripao obračun sa Hiršerom u Kicbilu

Piše: R. Be.

21.1.2018

Švicarska skijašica Lara Gut došla je do prve pobjede u ovoj sezoni, nakon što je u današnjem superveleslalomu prva prošla kroz cilj.

Utrka vožena u italijanskoj Kortini d'Ampeco donijela je iznenađujući poredak na pobjedničkom postolju.  

Gut je nakon povrede sredinom prošle sezone i dužeg odsustva sa staze, napokon pronašla dodatnu motivaciju i pokazala šta zna kada je u formi.

U borbi za prvo mjesto pogodovala joj je činjenica da su neke favoritkinje skijale nešto slabije.

Drugo mjesto pripalo je domaćoj skijašici Johani Šnarf (Johanna Schnarf), koja je za pobjednicom kasnila 14 stotinki. Na najniži stepenik na postolju popela se Nikol Šmidhofer (Nicole Schmidhofer), sa 27 stotinki zaostatka za Larom Gut.

Gut je nakon današnje pobjede vodeća u poretku discipline, sa 18 bodova prednosti ispred Tine Vajrater (Weirather). Danas drugoplasirana Šnarf popela se na treće mjesto poretka supreveleslaloma.

Kada je riječ o generalnom poretku Svjetskog kupa, nevjerovatna Amerikanka Mikaela Šifrin (Shiffrin) daleko je ispred ostalih. U odnosu na drugoplasiranu Vajrahter, Šifrin ima 876 bodova prednosti.

Kristofersen je opet tu 

Završen je skijaški vikend u Kicbilu za muškarce, a posljednji dan obično je rezerviran za slalom. U fantastičnom takmičenju Henrik Kristofersen (Kristoffersen) konačno je pobijedio Marsela Hiršera. Učinio je to na vjerovatno najtežoj slalom-stazi na svijetu, u Hiršerovom "dvorištu".

Kristofersen je prvu vožnju odvezao fantastično, dok je Marsel bio nešto oprezniji. A onda je krenuo obračun. Austrijanac je ponovo pokušao vožnjom "na glavu" na drugom laufu pritisak prebaciti na mladog Norvežanina.

Međutim, agresivnost u Kicbilu se mora dobro iskontrolirati, Hiršer je napravio par sitnih grešaka i došao do prvog mjesta, ali sa ne toliko velikom razlikom.

S obzirom na to da je u prvoj vožnji kasnio više od sekunde, svjestan je bio da će Kristofersen, ako završi utrku, biti ispred njega.

Drugoplasirani nakon prve vožnje bio je Mihael Mat (Michael Matt), ali je u drugoj izletio sa staze i ostavio dvojicu najboljih slalomaša današnjice da se obračunaju.

Kristofersen je krenuo odlučno sa starta u namjeri da konačno pobijedi Hiršera. U prvom dijelu staze je i povećao prednost, a onda je na prijelomnici napravio manju grešku i odlučio smirenije se spustiti do cilja.

Bilo je to dovoljno da pobijedi Hiršera i prilično razočara domaću publiku.

Čast ostatka svijeta danas je branio Danijel Jule (Daniel Yule), koji je završio kao trećeplasirani.  

Hiršer je sačuvao prvo mjesto u poretku slaloma, sa 99 bodova prednosti u odnosu na Kristofersena.

Identičan je raspored i u generalnom poretku Svjetskog kupa, gdje Austrijanac ima 154 boda prednosti u odnosu na Kristofersena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.