OSTALI SPORTOVI

EP rukomet 2018: Španija prvi finalist

Fena

26.1.2018

Španski rukometaši prvi su finalisti Evropskog prvenstva koje se igra u Hrvatskoj. Oni su u polufinalu svladali aktuelne svjetske prvake Francuze sa 27-23 (15-9). 

Susret je rezultatski bio poravnat do 18. minute kada je bilo 8-8. Do kraja prvog poluvremena Španjolska je napravila sjajnu seriju od 7-1, vrhunski je funkcionirala njena odbrana na čelu s vratarom Koralesom, dok je veteran Šterbik dva puta ušao s klupe i oba puta odbranio sedmerce francuskim izvođačima.

Španci su i u prvom dijelu drugog poluvremena izgledali fantastično, golovima Solea i Enterijosa te uz još jedan Šterbikov odbranjeni sedmerac u 45. minuti stigli su do velikih 23-14. No, tada su praktički stali, a Francuzi su zaigrali na sve ili ništa, agresivno u odbrani što je rezultiralo s nekoliko španskih izgubljenih lopti pa je Francuska za sedam minuta serijom 6-0 smanjila na 23-20 i pri tom rezultatu imala napad. Ipak, Korales je zaustavio udarac Abaloa da bi Kaneljas nakon gotovo osam minuta bez španskog gola uspio povisiti na 24-20 na isteku 52. minute čime su otupili nalet Francuza.

Golom Mahea iz sedmerca Francuska je smanjila na 24-21 četiri minute prije kraja uz isključenje jednog španskog igrača. Iako je Dumoulin obranio dva udarca španskih igrača, lopta se uvijek odbijala u ruke Špancima te je Entrerios golom za 25-21 dvije i pol minute prije isteka vremena riješio pitanje pobjednika.

Feran Sole sa sedam i Raul Enterijos sa šest golova predvodili su Španiju, dok je Sedrik Sorhaindo sa šest golova bio najefikasniji kod Francuske.

Španiji će ovo biti četvrti nastup u finalu evropskih prvenstava, ali još nikada nije bila pobjednik. Gubila je finala 1996., 1998. 2006. i 2016. godine.

U nedjeljnom finalu Španija će igrati protiv boljeg iz ogleda Danske i Švedske koji se igra od 20.30 sati, dok će Francuska također u nedjelju igrati za treće mjesto protiv poraženog iz dvoboja Danske i Švedske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.