OSTALI SPORTOVI

Strahovali smo, ali nas je sunce obasjalo

Avaz Sport

8.2.2018

Ahmeda Karabegovića, generalnog sekretara Organizacionog odbora Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, zamolili smo da se prisjeti najvažnijih činjenica u vezi s najvećim sportskim događajem koji se u našoj zemlji desio prije 34 godine.

Hoće li uspjeti

Jedan od ključnih ljudi u organizaciji Igara potvrdio nam je da je Olimpijada za tadašnje Sarajevo bila mnogo više od sporta.

- Šest godina smo se pripremali za 11 dana Igara i svakog dana strahovali smo hoćemo li uspjeti i kako će sve proteći. Ali, kad je tog dana u snijegom pokrivenom i suncem obasjanom Sarajevu Sanda Dubravčić upalila olimpijsku baklju, odahnuli smo, jer smo znali da smo uspjeli. Od tada u sjećanjima na olimpijsko Sarajevo preovladavaju raskoš i zadovoljstvo – kaže Karabegović za “Dnevni avaz”.

Dok je svijet gledao sjaj s olimpijskih borilišta, teško finansijsko i organizacijsko breme bilo je na odgovornim ljudima. 

- Imali smo ugovor s TV kućom ABC vrijedan više od 91 milion dolara i svaki mogući eksces nosio je rizik da se novac izgubi.

Ostali stanovi

Ostvarili smo prihod od tadašnjih 99.800.000 neto dolara, u vrijeme kada je do deviza bilo veoma teško doći. Ogromnu korist stvorili smo gradnjom infrastrukture, objekata, naselja Olimpijskog i Dobrinje, u kojima je našem društvu ostalo 2.850 stanova.

Zamislite da 2.850 porodica za svoje stanove nije moralo podizati kredite niti se zaduživati, dobili su ih uglavnom tadašnji radnici od svojih firmi – rekao je Karabegović.

Sačuvajmo dragulje Igman i Bjelašnicu

Karabegović je zgrožen nekim idejama o gradnji na Igmanu.

- Apeliram da sačuvamo naše dragulje Bjelašnicu i Igman za sport, rekreaciju i uživanje u prirodi, umjesto da na njima gradimo neke nove ratne zone, bunkere i slične gluposti – kaže Karabegović.

99,8

 miliona dolara iznosio je prihod Igara


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.