OSTALI SPORTOVI

Danas počinju Olimpijske igre u Pjongčangu: Ova takmičenja ne smijete propustiti

Avaz Sport

9.2.2018

Do početka 23. zimskih olimpijskih igara, koje će se od 9. do 25. februara održati u južnokorejskom Pjongčangu, preostalo je još nekoliko sati.

Svečano otvaranje na rasporedu je u petak u podne.

Padaju rekordi

Zimske olimpijske igre u Pjongčangu imat će rekordnu zastupljenost s više od 2.900 prijavljenih sportista koji će predstavljati 92 države, a ostat će upamćene i po uvođenju tehnoloških inovacija, poput samovozećih autobusa, te 11 različitih vrsta robota koji će biti na usluzi takmičarima i posjetiocima Igara. 

Nekoliko takmičenja se jednostavno ne smije propustiti, a mi smo izdvojili neka od njih.

Finale hokejaškog turnira - muškarci

Finale muškog hokejaškog turnira na Olimpijskim igrama uvijek je zanimljivo širom svijeta, a branitelj naslova Kanada  nada se kako može ponoviti uspjeh iz Sočija. Ipak, to im će biti jako teško jer Rusi ulaze u turnir kao veliki favoriti.

Iako neće nastupati pod ruskom zastavom zbog doping-skandala, predvođeni Pavelom Datcjukom i Iljom Kovalčukom sigurno pretendiraju na zlato. Za medalje će se još boriti Švedska, Finska, Češka i SAD.

Umjetničko klizanje - muškarci

Mladi talentirani 18-godišnji Amerikanac Natan Čen (Nathan Chen) jedan je od favorita za zlato, a tek je na početku svoje karijere i mnogi govore da je revolucionirao sport u samo dvije sezone.

Sve ljubitelje umjetničkog klizanja trebala bi čekati poslastica, a uz Čena, favoriti za medalje su Japanci Juzura Hanju (Yuzura Hanyu) i Šoma Uno (Shoma). Hanju je branitelj naslova iz Sočija, a ko će biti pobjednik u Koreji, saznat ćemo 17. februara.

Alpsko skijanje - slalom žene

Nezaustavljiva Mikaela Šifrin (Shiffrin) dominira u ovoj skijaškoj sezoni, u ukupnom poretku ima 700-injak bodova više od drugoplasirane Švicarke Vendi Holdener (Wendy), a impresivna je i u slalomu, gdje vodi ispred Čehinje Petre Vlhove. 

Na ovim igrama želi povećati svoj konto olimpijskih medalja. Amerikanka je braniteljica naslova iz 2014. i to joj je jedina medalja sa ZOI-ja.

U veleslalomu je prije četiri godine s 18 godina bila peta. Najveće konkurentice u slalomu su joj Vlhova, Holdener i Frida Hansdoter (Hansdotter).


Biatlon - muškarci

Johanes Tinjes Bo (Johannes Thingnes Bø) ili Martin Furkad (Fourcade) najveći su kandidati za zlato u disciplini 10 kilometara sprint, koja je na rasporedu 11. februara. Ova dva biatlonca vodit će veliku borbu za titulu najboljeg u Pjongčangu i u ostalim disciplinama.      


BiH - četiri predstavnika 

Brojne zvijezde nastupat će na Igrama i obožavaoci zimskih sportova moći će uživati u ranim jutarnjim satima pred televizijskim ekranima.

Bosna i Hercegovina će nastupiti sa četiri takmičara - Elvedina Muzaferija, Tanja Karišik, Emir Lokmić i Mladen Plakalović. 

Nadamo se da će neko ostvariti rezultat vrijedan pažnje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.