Foto: Zapuštena bob staza na Trebeviću

Olimpijska borilišta u BiH

Na najzvjezdaniji događaj u historiji Sarajeva podsjećaju ruševine

Autor: E. Ma.
10.02.2018 21:00
A
A
A

Zimske olimpijske igre 1984. godine bile su najzvjezdaniji događaj u historiji Sarajeva, a olimpijska bajka od Skenderije i Zetre pa do Igmana, Trebevića, Jahorine i Bjelašnice zadivila je svijet tih februarskih dana.

No, grandiozne Igre kao da su bile u nekom drugom vremenu, a olimpijskog sjaja i ljepote tih dana, građani se sjete samo na godišnjicu ZOI-ja. Na najveći sportski, kulturni, ekonomski događaj u bivšoj državi danas podsjećaju ruševine.

Uništena infrastruktura

Olimpijski simboli su zapušteni, infrastruktura uništena.

Zidovi nekih borilišta na kojima su padali rekordi i osvajale se medalje sada su pretvoreni u podlogu za grafite, a na duh nekog prošlog vremena podsjeća samo izlizana maskota Vučko.

Olimpijske skakaonice na Igmanu, mjesto na kojima su se dodjeljivale medalje, potpuno su zapuštena i obrasla, a velika većina uništena je ratnim razaranjima. Olimpijska dvorana Zetra bila je zapaljena. Nakon rata je obnovljena, no nema ni približan sjaj kao te 1984.

Očajno danas izgleda i bob staza na Trebeviću, najzahtjevniji i najskuplji projekat ZOI u Sarajevu. Ovaj grandiozni objekat, vrijedan 35 miliona dolara, u ratu je bio artiljerijsko uporište. Osim betonskog korita, koje je na nekoliko mjesta bilo pretvoreno u puškarnice, nijedan prateći objekat nije sačuvan. A destrukcija staze je nastavljena i u miru.

Olimpijske planine okupljaju posjetioce tokom zimskih mjeseci, ali ni približno kao u nekim drugim zimskim centrima. 

Nekoliko skijaških klubova djeluje na Bjelašnici i Jahorini, ali ove planine se uglavnom koriste samo u rekreacijske svrhe, a ne za značajna sportska takmičenja. 

Uspavani duh

Da će BiH u budućnosti opet biti domaćin zimskih Igara teško je i pomisliti, uzimajući u obzir sve društvene, ekonomske, političke i druge aspekte. Priliku da popravimo bar nešto i barem djelimično probudimo uspavani olimpijski duh imat ćemo 2019. godine kada će Sarajevo i Istočno Sarajevo bit domaćini Zimskog evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF). 

No, vrijeme prolazi, a treba podsjetiti da smo se već jednom propisno obrukali na međunarodnoj sceni kada smo zbog zastoja u organizaciji domaćinstvo prepustili Turskoj. 

Umjesto organizacije 2017., EYOF u BiH planiran je da se održi 2019. Hoćemo li se opet obrukati i tako sigurno izbrisati ime BiH sa mape pa barem djelimično ozbiljnih olimpijskih zemalja ili će nam 2019. biti prekretnica na tom planu, ostaje da vidimo. 

Bez ledene dvorane

U Sarajevu , olimpijskom gradu, ne postoji ledena dvorana koju sportisti mogu koristiti cijele godine!

Ledena dvorana u Skenderiji je i godinama nakon ZOI'84. odzvanjala od aplauza, šuštanja klizaljki po glatkim ledenim plohama, tutnjala od udaraca hokejaških štapova i pakova od zaštitne ograde. No, veliki snijeg 2012. urušio je dio krova, i ona nikada nije obnovljena.