OSTALI SPORTOVI

Na najzvjezdaniji događaj u historiji Sarajeva podsjećaju ruševine

Zapuštena bob staza na Trebeviću

E. Ma.

10.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Zimske olimpijske igre 1984. godine bile su najzvjezdaniji događaj u historiji Sarajeva, a olimpijska bajka od Skenderije i Zetre pa do Igmana, Trebevića, Jahorine i Bjelašnice zadivila je svijet tih februarskih dana.

No, grandiozne Igre kao da su bile u nekom drugom vremenu, a olimpijskog sjaja i ljepote tih dana, građani se sjete samo na godišnjicu ZOI-ja. Na najveći sportski, kulturni, ekonomski događaj u bivšoj državi danas podsjećaju ruševine.

Uništena infrastruktura

Olimpijski simboli su zapušteni, infrastruktura uništena.

Zidovi nekih borilišta na kojima su padali rekordi i osvajale se medalje sada su pretvoreni u podlogu za grafite, a na duh nekog prošlog vremena podsjeća samo izlizana maskota Vučko.

Olimpijske skakaonice na Igmanu, mjesto na kojima su se dodjeljivale medalje, potpuno su zapuštena i obrasla, a velika većina uništena je ratnim razaranjima. Olimpijska dvorana Zetra bila je zapaljena. Nakon rata je obnovljena, no nema ni približan sjaj kao te 1984.

Očajno danas izgleda i bob staza na Trebeviću, najzahtjevniji i najskuplji projekat ZOI u Sarajevu. Ovaj grandiozni objekat, vrijedan 35 miliona dolara, u ratu je bio artiljerijsko uporište. Osim betonskog korita, koje je na nekoliko mjesta bilo pretvoreno u puškarnice, nijedan prateći objekat nije sačuvan. A destrukcija staze je nastavljena i u miru.

Olimpijske planine okupljaju posjetioce tokom zimskih mjeseci, ali ni približno kao u nekim drugim zimskim centrima. 

Nekoliko skijaških klubova djeluje na Bjelašnici i Jahorini, ali ove planine se uglavnom koriste samo u rekreacijske svrhe, a ne za značajna sportska takmičenja. 

Uspavani duh

Da će BiH u budućnosti opet biti domaćin zimskih Igara teško je i pomisliti, uzimajući u obzir sve društvene, ekonomske, političke i druge aspekte. Priliku da popravimo bar nešto i barem djelimično probudimo uspavani olimpijski duh imat ćemo 2019. godine kada će Sarajevo i Istočno Sarajevo bit domaćini Zimskog evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF). 

No, vrijeme prolazi, a treba podsjetiti da smo se već jednom propisno obrukali na međunarodnoj sceni kada smo zbog zastoja u organizaciji domaćinstvo prepustili Turskoj. 

Umjesto organizacije 2017., EYOF u BiH planiran je da se održi 2019. Hoćemo li se opet obrukati i tako sigurno izbrisati ime BiH sa mape pa barem djelimično ozbiljnih olimpijskih zemalja ili će nam 2019. biti prekretnica na tom planu, ostaje da vidimo. 

Bez ledene dvorane

U Sarajevu , olimpijskom gradu, ne postoji ledena dvorana koju sportisti mogu koristiti cijele godine!

Ledena dvorana u Skenderiji je i godinama nakon ZOI'84. odzvanjala od aplauza, šuštanja klizaljki po glatkim ledenim plohama, tutnjala od udaraca hokejaških štapova i pakova od zaštitne ograde. No, veliki snijeg 2012. urušio je dio krova, i ona nikada nije obnovljena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.