OSTALI SPORTOVI

Stomatolog u ulozi skijaša

Avaz Sport

16.2.2018

Rođen u Sloveniji, ali porijeklom s Kosova, Albin Tahiri ostvario je ove godine snove. Sa 29 godina, izborio je nastup na Zimskim olimpijskim igrama i jedini je predstavnik Kosova u Pjongčangu.

Tahiri je po profesiji stomatolog, a planira se takmičiti u svih pet disciplina alpskog skijanja prije nego što se vrati kući i ponovo uzme svoju omiljenu “bušilicu” u ruke.

Kosovski predstavnik imao je prvi nastup na OI-ju u kombinaciji, gdje je zauzeo sasvim solidno 37. mjesto.

- Bilo je veoma hladno pa sam imao mnogo problema. No, kada sam vidio da su ostali skijaši padali, odlučio sam stići do cilja, jer je to bila prva utrka i želio sam završiti svoje prvo natjecanje na Igrama – izjavio je Tahiri.

On uglavnom trenira u Austriji, Italiji i Sloveniji, gdje živi i gdje je nedavno diplomirao stomatologiju, koja je njegova drugi poziv uz skijanje.

- Tokom svih ovih godina čekanja da Kosovo postane dio olimpijske porodice, odlučio sam da neću čekati, ali i da se prihvatim studiranja. Diplomirao sam na stomatologiji, što je moja strast. Tačnije, oralna hirurgija je moja strast - rekao je Tahiri, koji je jučer proslavio rođendan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.