OSTALI SPORTOVI

Ilegalni imigrant iz Gane ostvario san

Avaz Sport

19.2.2018

Iako su bili uvjerljivo najsporiji u skeletonu s više od 10 sekundi zaostatka, Ganac Akvaši Frimpong (Akwasi, 32) i Jamajčanin Entoni Votson (Anthony Watson, 28) osvojili su srca navijača na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Frimpong je zaplesao nakon što se spustio ledenom stazom u Koreji. 

- Osjećam se kao da sam osvojio zlato - rekao je Frimpong, koji je postao prvi Ganac koji je nastupio u skeletonu na ZOI-ju.

Put do olimpijskog sna bio je sve samo ne lagan. Frimpong se rodio u siromašnoj porodici, sobu od četiri kvadrata dijelio je sa desetero braće i sestara i sanjao da će postati poznati sportista. 

Kad je imao osam godina, sa majkom je otišao u Holandiju, gdje je neko vrijeme živio kao ilegalni imigrant. Počeo je studirati odnose s javnošću i marketing te trenirati atletiku. Bio je proglašen studentom godine, ali je od atletike morao odustati nakon teške ozljede Ahilove tetive. 

Put prema olimpijskom snu tražio je i preko boba, ali se nije uspio kvalificirati pa mu je trener predložio da pokuša u skeletonu.

- Prvo sam bio neodlučan, ali mi je supruga onda rekla: “Slušaj, ne želim da mi sa 99 godina cviliš kako nisi ispunio san. Idi tamo i kvalificiraj se” – kazao je Frimpong.

Votson iz Jamajke pozirao je s Frimpongom nakon utrke. I njegov olimpijski put vrlo je sličan, prvi je Jamajčanin koji se spustio u skeletonu. 

Iako Jamajčanin, rodio se i odrastao u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je bio sjajan sportista. Osvajao je juniorske medalje u atletici, igrao je nogomet i košarku. Kao i Frimpongu, zbog ozljede mu je propao san o OI-ju, ali nije odustajao. Čak ni kad nije uspio u bobu, prebacio se u skeleton i uspio.

- Sanjao sam da ću biti na OI-ju od svoje šeste godine. Ponosan sam što sam ušao u historiju - rekao je Votson.

Odbio ulogu u filmu, svira osam instrumenata

Votson je prošlog ljeta odbio ulogu u brodvejskoj predstavi “Kralj lavova”, trebao je glumiti hijenu, ali je Votson imao nešto drugo na umu. Zapeo je i trenirao kako bi se kvalificirao u Pjongčang.

Osim što glumi, Votson je i sjajan pjevač, ima svoj album, svira osam instrumenata i kaže da će se vratiti na Igre 2022. godine kako bi svojom pričom inspirirao ljude i pokazao im da je sve moguće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.