OSTALI SPORTOVI

Džentlmenski sport za odvažne

Mačevalački klub Banja Luka: Polaznici su osnovci, gimnazijalci i studenti ( G. Dakić)

G. DAKIĆ

12.3.2018

Mačevanje, atletika, plivanje i biciklizam jedina su četiri sporta koja su se pojavila na svim olimpijadama od 1896. godine do danas. Mačevanje se, poput tenisa, naziva džentlmenskim sportom, a jedan od tri mačevalačka kluba u BiH nalazi se u Banjoj Luci i vodi ga Senja Jakšić.  

Dostupna oprema

- Mačevalački klub Banja Luka osnovao je maestro Đakomo Fanica iz Italije. Imao je djevojku u Banjoj Luci i zadatak da pokrene mačevanje u BiH. Ali, otišao je poslije nekoliko godina u Zagreb, jer nije mogao dovoljno da zarađuje. Njegov klub sam preuzeo ja – kaže Jakšić.

U mačevanju, dodaje on, postoje tri discipline - floret, sablja i mač. U njegovom klubu polaznici rade sa mačem, jer su pravila u toj disciplini najjednostavnija.

- Ujedno je i oprema najdostupnija. Mač je šahovska disciplina. U floretu i maču cilj je ubosti protivnika, a kod sablje je dozvoljeno i sječenje. Kabl u maču registrira ubod. Potrebna je minimalna sila od 750 grama da bi se aktivirao prekidač, a validna meta je cijelo tijelo – govori Jakšić.


Jakšić: Preuzeo klub

Dodaje da polaznici moraju naučiti kako da drže mač, jer je to veoma važno. Ukoliko se mač ne drži pravilno, može se polomiti, a potom i povrijediti protivnika.

- Ako se mač polomi, on, onda, više nema zaštitu na vrhu. Zato se i nose jakne koje su napravljene od gustog, balističkog materijala i on onemogućava moguću povredu – ističe naš sagovornik.

Rad sa početnicima

U klubu, koji se nalazi u banjalučkom naselju Petrićevac, trenira nekoliko osnovaca i gimnazijalaca, jedan student i nekoliko “matorih”.

- Nama je to, prije svega, rekreacija, jer je mačevanje, kao i tenis, skup sport. Išao sam na nekoliko seminara i danas radim isključivo sa početnicima – ističe Jakšić.


 Za trening jeftino, za takmičenje skupo 

Za mačevanje su potrebni zaštitna kaciga, odijelo, štitnici za podlaktice, naramenice, grudni oklopi, rukavice i mačevi. Trenažna oprema je jeftina i može se kupiti za nekoliko desetina eura.

- Oprema za takmičenje je strašni sud. Mačevi koštaju po 150 eura ili više. I maske su skupe. Sva oprema mora biti kategorisana, odnosno na njoj mora pisati koliki udarac mačem može izdržati – pojašnjava Jakšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.