OSTALI SPORTOVI

Tanović za Avaz Sport: Sve je počelo vožnjom planinama oko Sarajeva

N. RIDŽAL

12.3.2018

Lejla Tanović je najbolja bosanskohercegovačka profesionalna biciklistkinja. Tanović je devetostruka državna prvakinja i dvostruka balkanska prvakinja u brdskom biciklizmu. Ovim sportom se počela baviti kao 15-godišnjakinja, a trenutno je član SMF tima iz Grčke. Lejla je jedina bh. predstavnica u najjačem takmičenju u brdskom biciklizmu, odnosno vozi utrke pod pokroviteljstvom Međunarodne biciklističke unije UCI.

Profesionalni ugovor 

Tanović je za SMF tim u protekloj sezoni osvojila rekordnih šest UCI medalja, a ostvarila je plasman karijere tako što je dospjela na listu 100 najboljih biciklistkinja svijeta. Na početku razgovora pitali smo Lejlu kako je došla na ideju da se bavi ovim sportom.

- Brdskim biciklizmom sam se počela baviti prije osam godina, kad sam kupila svoj prvi bicikl sa željom da obilazim planine oko Sarajeva. Sve je počelo u Biciklističkom klubu Puls, u kojem sam upoznala svog trenera Amara Njemčevića. Na svom prvom takmičenju osvojila sam prvo mjesto, a trener je vidio moj potencijal – rekla je Tanović. 

Kao i u svakom sportu, profesionalni ugovor mnogo znači sportistima pa je tako i s Lejlom, koja već nekoliko godina ima profesionalni ugovor sa jednim UCI timom.

- Ponosna sam što već četvrtu godinu zaredom imam potpisan profesionalni ugovor. Sama činjenica da na svijetu postoje samo 94 tima govori koliko je teško potpisati za jedan ovakav tim – izjavila je Tanović. 

Zahtjevan sport 

Brdski biciklizam spada u kategoriju ekstremnih sportova koji iziskuje maksimalnu fizičku pripremu i vozačke vještine. Pitali smo našu sagovornicu da nam opiše jednu svoju utrku. 

- Utrke su izuzetno fizički i tehnički zahtjevne. Vozi se 5 krugova od po 4,5 do 5 kilometara i utrka traje ukupno sat i po. Utrka se vozi najjačim intenzitetom, a usponi zahtijevaju maksimalnu fizičku pripremu. Poslije uspona na kojem je srčani puls maksimalan, dolazi se na iznimno teške nizbrdice te je potrebno mnogo godina iskustva da bi se utrka mogla završiti brzo i sigurno – rekla je Tanović.

Lejlina nova sezona počinje za mjesec, kada je očekuju novi izazovi i još bolji plasman u svjetskom kupu. 

- Moja sezona počinje u aprilu. U tom mjesecu svake sedmice imam jednu utrku. Očekuje me velika konkurencija, pogotovo utrke u Evropi, gdje se okupljalju najbolji svjetski biciklisti. Cilj je da ostvarim što bolji rezultat i napredak na UCI ljestvici – zaključila je Tanović.

 Kvalifikaciona norma 

Od Olimpijskih igara u Sidneju 2000. godine brdski biciklizam postao je punopravni član olimpijske porodice. Lejla se nada da će uspjeti ostvariti normu za OI u Tokiju 2020. godine. 

- Brdski biciklizam je olimpijski sport, što ga čini veoma atraktivnim. Kvalifikaciona norma za OI u Tokiju još nije objavljenja. Odlazak na OI je moj najveći san i smatram da posjedujem kvalitet za učešće na Igrama. Svakog dana naporno treniram kako bih ostvarila taj san – rekla je Tanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.