OSTALI SPORTOVI

Bogata historija ragbista Čelika

D. J.

14.3.2018

Ragbi klub Čelik Zenica, višestruki prvak naše države, osnovan je davne 1972. godine kao prvi takve vrste u Bosni i Hercegovini. Osnovala ga je grupa istaknutih zeničkih intelektualaca, na čelu s Nezirom Odićem, Abdulahom Sarajlićem, Hakijom Harmandićem, Askom Tarabarom, Muhamedom Talićem, Raifom Hadžićem i Emirom Salčinovićem.

Ipak, najpoznatija ličnost koja je vezana za ragbi sport je Suad Kapetanović, koji je tada igrao za RK Zagreb. Na prvom sastanku, održanom 5. marta 1972. u prostorijama željezarske kasine, Kapetanović je prikazao informativne materijale o ragbi sportu i pri tome je zakazan termin za prvi trening kluba.

Prvi predsjednik kluba bio je Nezir Odić, a potpredsjednik Abdulah Sarajlić Dulče. Prvobitni naziv kluba bio je Ragbi klub Zenica, dok od 1978. klub nosi današnji naziv. Historijski datum za Ragbi klub Čelik predstavlja 8. mart 1972., kada je održan prvi trening na pomoćnom terenu stadiona Blatuša.

Treningu je prisustvovalo skoro 40 zainteresiranih, a vodili su ga Suad Kapetanović i Raif Hadžić. Taj datum se i danas obilježava kao rođendan Ragbi kluba Čelik.

Prva testna utakmica odigrana je 20. septembra 1972., a protivnik je bila kombinirana ekipa Nade iz Splita i Energoinvesta iz Makarske. Zenički klub izgubio je ovu utakmicu, a prvi skor u historiji kluba postigao je Sulejman Šabanović Frenki.

Tokom osamdesetih godina, Čelikovi igrači postali su okosnica reprezentacije tadašnje države. Nakon rata, RK Čelik bio je osvajač svih održanih prvenstava u Bosni i Hercegovini, dok igrači zeničkog kluba predstavljaju okosnicu reprezentacije Bosne i Hercegovine. Jedan od najvećih uspjeha ovog sportskog kolektiva je osvajanje titule u Regionalnom ragbi prvenstvu u sezoni 2014/2015.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.