RUKOMET

Zahirović: Situacija je haotična!

N. RIDŽAL

14.3.2018

Na sjednici Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine (RS BiH) Gordan Muzurović podnio je neopozivu ostavku na funkciju direktora Rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Kao motiv za odlazak s pozicije direktora Muzurović je naveo tešku situaciju u RSBiH, kojoj se ne nazire kraj.

Muzurović je 13. januara prije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo BiH – Švicarska potpisao službeni zapisnike na kojem nije bilo imena Tomislava Nuića. Taj propust niko u bh. taboru nije primijetio, pa je Nuić u jednom trenutku ušao u igru. Nakon pobjede BiH rezultatom 21:16 Švicarci su se žalili EHF-u, čiji je Rukometni sud donio odluku da registrira utakmicu rezultatom 10:0.

- Mi smo prihvatili jednoglasno odluku o ostavci direktora Muzurovića i zahvalili mu se na radu i angažmanu u reprezentaciji. Na posljednjoj sjednici Upravni odbor je donio odluku da se u roku od pet dana formira koordinacijsko tijelo koje će biti zaduženo za provedbu aktivnosti muških rukometnih reprezentacija, kao i raspisivanje konkursa za novog direktora RSBiH – kazao je Zahirović.

Veliki problem Rukometnoj reprezentaciji BiH predstavlja nemogućnost finansiranja. Ovaj problem je prisutan već devet mjeseci, a razlog je porezni ID broj, koji Porezna uprava Federacije BiH do sada još nije izdala zbog neizmirenih obaveza na računu starog saveza.

- Ovo je pravi haos. Mi smo tražili novi ID broj koji nam porezna uprava FBiH odbija izdati, jer u njihovom registru postoji stari RSBiH, koji ne postoji nigdje u registru udruženja. Ministarstvo pravde se oglasilo i reklo da smo mi novo udruženje i da ne postoji više nijedno takvog naziva. Jer, stari savez nije nigdje bio registriran po zakonu o udruženjima i fondacijama – kazao je Zahirović.

Pitali smo Predsjednika Zahirovića na koji način se finansira Rukometna reprezentacija BiH, s obzirom na to da sredstva sponzora ne mogu biti uplaćena jer nemaju ID broj.

- Mi se finansiramo tako što nam naši sponzori direktno uplaćuju sredstva, a mnogo nam pomaže Kantonalni rukometni savez. Ovo sve oko ID broja je haotična situacija. Sada su na potezu državne institucije, od kojih očekujem da će riješiti ovaj problem – rekao je Zahirović.

Čekamo odluku EHF-a

RSBiH se žalio na odluku EHF-a o spornoj utakmici gdje je reprezentacija BiH pobijedila Švicarsku sa 21:15 i osvojila prvo mjesto u 6. grupi, ali je odlukom EHF-a susret registriran 10:0 za Švicarsku, koja će tako igrati u baražu.

- Nema nikakvih novih vijesti, s nestrpljenjem čekamo odluku EHF-a. Mi smo uredno poslali žalbu i moram reći da sam optimističan. Ako budu odlučivali pravo i pravda, možemo se nadati povoljnom ishodu za nas – kazao je Zahirović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.