INTERVJU

Muzaferija za Avaz Sport: Već sam počela pripreme za ZOI 2022.

A. SOKOLOVIĆ

20.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Proteklog vikenda u švedskom Areu završena je skijaška sezona Svjetskog kupa. Kao što smo već navikli, Bosna i Hercegovina je igrala epizodnu ulogu, ali nastupi mlade Visočanke Elvedine Muzaferije (19) donose nadu u bolje sutra. 

Ova nadarena skijašica upisala je i nastupe na Olimpijskim igrama u Pjongčangu, gdje je bila u prilici da u kombinaciji ostvari najbolji plasman jednog bh. predstavnika na olimpijadama. U prvoj vožnji je bila među 20 najboljih, ali je u drugoj odustala.

Blizu uspjeha

Nakon prve vožnje imala je 21. vrijeme i da je u drugoj utrci došla do cilja, zauzela bi najmanje 19. mjesto (svega 18 takmičara završilo obje utrke, op. a.), koje bi joj donijelo najbolji rezultat jedne bh. sportistkinje na olimpijskim igrama.

Ovako, rezultat skijaša Enisa Bećirbegovića i njegov plasman na 21. mjesto i dalje je najbolji koji je ostvario sportista pod zastavom Bosne i Hercegovine na zimskim olimpijadama. 

Podsjetimo, Bećirbegović je na ZOI-ju u Naganu 1998. zauzeo to 21. mjesto u spustu.

Pred Elvedinom su još nastupi u Sloveniji i nakon toga spustit će zavjesu na ovu sezonu. Muzaferija je prije tih nastupa odgovarala na pitanja za Avaz Sport.  

Elvedina, ostala je još utrka u Sloveniji, kako gledate na ovu sezonu koja je na izmaku?

- Da, ostalo je još nekoliko utrka. Sezona je bila prilično dobra, međutim, uvijek može bolje. I očekivanja su, naravno, bila veća - kaže Muzaferija za Avaz Sport, koja je na Olimpijadi u Pjongčangu nosila zastavu Bosne i Hercegovine.

Koliko je ova sezona uspješnija od prethodnih? Zbog čega? 

- Ova sezona uspješnija je zato što sam prvi put nastupila na olimpijskim igrama. To mi je donijelo dosta novog iskustva za naredne sezone.

Možete li nam sumirati nastup na ZOI-ju u Pjongčangu?

- Što se tiče nastupa na Olimpijadi, jednim dijelom sam zadovoljna, ali sam se nadala boljem rezultatu. Staze u Pjongčangu su bilu zaista zahtjevne, posebno staza spusta, gdje je na jednom dijelu staze od tri kilometra brzina konstantno bilo oko 100 kilometara na sat.

Žalite li za drugom vožnjom u kombinaciji, gdje ste propustili priliku da ostvarite historijski rezultat za BiH?

- Naravno da žalim, ali skijanje je takav sport, gdje se u svakom trenutku može ispasti. Ali se ne treba osvrtati na to, nego gledati ispred sebe i tražiti nove i bolje rezultate.

Šta je nedostajalo da rezultati u sezoni 2017./18. budu bolji?

Ja sam od samog početka sezone znala da pripremni period nije prošao kako smo očekivali, imali smo malo dana na snijegu. Zatim povreda leđa krajem decembra. Ali, šta je tu je. Ispred mene je nova sezona i nadam se da ćemo imati više treninga.

Veliki planovi 

Planovi za budućnost? 

- Već od sredine aprila počinjem s pripremama za narednu sezonu, gdje mi je cilj uzeti bodove u Svjetskom i Evropa kupu. I već sada su počele pripreme za Zimske olimpijske igre 2022. godine.

Elvedina - privatno - u koju školu idete, najbolje prijateljice i prijatelji, imate li dečka, koji automobil vozite...?

- Trenutno idem u Petu gimnaziju u Sarajevu. Najbolja kolegica i prijatelj su mi Amila i Amar. Dečka nemam. Trenutno vozim Renault kombi, koji sam dobila od sponzora. Ali, kada sam u gradu, uzmem automobil od roditelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.