OSTALI SPORTOVI

Kazazić: Slijedite svoje snove

N. RIDŽAL

21.3.2018

Dvanaesto mjesto u slalomu Ilme Kazazić predstavlja najbolji rezultat u historiji nekog reprezentativca Bosne i Hercegovine na Zimskim paraolimpijskim igrama. Kazazić je bila 15. u veleslalomu i može se slobodno reći da je u Južnoj Koreji dostojno branila boje BiH.

- Naravno, i odlazak na Paraolimpijske igre je veliki uspjeh, jer je BiH prvi put zasluženo bila članica ovog najvećeg sportskog događaja. Želje su velike. Svi takmičari dolaze po rezultat. A osim toga, morate imati i sportske sreće. Najbolji protiv najboljih. Ne moramo biti sretni samo ako osvojimo medalju – kaže 19-godišnja Kazazić.  

Sarajka je bila jedina naša predstavnica u Pjongčangu.

- Nismo mi bili jedina zemlja koja je imala jednog predstavnika. Čak i veće sile u regionu otišle su sa jednim predstavnikom. Moram istaknuti da se Izvršni odbor Paraolimpijskog komiteta BiH potrudio da bi naš tim bio brojniji. No, jedina sam ispunila stroge kriterije, postavljene od Svjetske paraolimpijske organizacije.

Da bi nas u budućnosti moglo biti više, ne zavisi od mene i to ne može biti politička odluka. Mislim da sam dobar motiv mladima da se uključe u sport, prije svega da zamijene ovaj način života i da se počnu baviti nekim aktivnostima, koje će im donijeti višestruku korist – ističe Kazazić.

Uspješna sportistkinja naglašava kako je podrška države veoma važna.

- Podrška treba da bude sistemska i kontinuirana. Trenutno je nedovoljna, ali to nije razlog da se prestanete baviti sportom. Ponosna sam na svoju Bosnu i Hercegovinu i trebate samo doživjeti taj osjećaj da pred 30.000 posjetilaca i toliko renomiranih medijskih svjetskih kuća pronesete zastavu svoje države. Zato poručujem mladima: Invaliditet nije bolest, to je stanje. Prepreke su u glavi. Optimizam i strpljenje dovest će vas do vrha. Slijedite svoje snove – poručuje Kazazić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.