SARAJEVO

EYOF: Do sada prijavljene 43 zemlje

( Fena)

Fena

22.3.2018

Organizacioni komitet Evropskog omladinskog festivala mladih - EYOF, koji će se u februaru 2019. godine održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, danas je predstavio do sada realizovane projekte u proteklih 12 mjeseci te najavio predstojeće aktivnosti.

Direktor firme EYOF 2019. Senahid Godinjak na pres konferenciji je kazao da su u proteklom periodu obavljene tri posjete Kooradnicione komisije Evropskog olimpijskog komiteta (EOC), urađeni infrastukturni radovi na adaptaciji borilišta na Jahoirini i Bjelašnici, nabavljena oprema neophodna za realizaciju EYOF-a te održane promocije EYOF-a na brojnim skupovima i sajmovima u BiH i regiji. 

Naglasio je da je ove zime održano i osam testnih takmičenja "Road to EYOF 2019", te pokrenuta web stranica EYOF-a.

- Do početka EYOF-a su preostala još 324 dana, to je brojka koja nas polako podsjeća i uozbiljuje da nemamo i previše vremena. Do ovog trenutka svoje učešće na EYOF-u potvrdile su 43 evropske zemlje - kazao je Godinjak. 

U ovoj godini, odnosno periodu do početka EYOF-a, među najvažnije akivnosti Godinjak je najavio nastavak infrastrukturnih radova na Igmanu, Bjelašnici, Jahorini, Dvorištima, Zetri, Skanderiji, pomoćnom stadionu "Slavija" i dvorani Peki na Palama.

- Već sredinom aprila u BiH će će ponovo boraviti Koordinacijska komisija EOC-a, a ove godine posebno se izdvaja seminar šefova misija, koji će se od 6. do 9. novembra održati na Jahorini, na kojem će prisustvoti predstavnici svih zemalja učesnica, njihovi šefovi misija, kojim ćemo u četiri dana prezentirati kompletan tok igara, od smještaja, cereminje otvaranja, pa sve do ispraćaja - kazao je Godinjak.   

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Siniša Kisić zahvalio je menadžementu EYOF-a na dosadašnjim aktivnostima na organizaciji najvećeg sportskog događaja u BiH nakon ZOI 1984.

- Organizacija EYOF 2019. u našoj zemlji održat će se tačno 35 godina nakon ZOI. Podrškom ovom velikom takmičenju želimo da ponovo probudimo olimpijski duh, bez obzira što se radi o olimpijadi mladih sportista Evrope. Očekujemo da će biti i više učesnika od do sada prijavljene 43 zemlje, tako da će broj učesnika na EYOF-u premašiti broj sa ZOI u Sarajevu. To je na neki način još jedan dokaz da je BiH i u sportskom smislu dio Evrope, da smo se dobrano približili evropskim standardima i tendencijama i da na ovaj način i gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo i OKBiH i političke strukture pokazuju svoj interes i odgovornost prema ovom događaju - kazao je Kisić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.