OSTALI SPORTOVI

Nisam se pokajala što sam iz Slovenije došla u BiH

J. J.

9.4.2018

Alisa Bečić, trenutno najbolja bosanskohercegovačka atletičarka, napravila je svojevrsni presedan i nije se pokajala.

Dok veliki broj sportista iz naše zemlje traži priliku i način da karijeru nastavi van granica BiH, rođena Ljubljančanka učinila je suprotno!

Bavila se tenisom 

Napustila je uređenu Sloveniju, koja ulaže u svoje sportiste, i odlučila se za povratak u zemlju svojih roditelja. Postala je članica Atletskog kluba Sarajevo, u čijem dresu dominira na bh. stazama.

Dvostruka državna prvakinja BiH, dvostruka dvoranska rekorderka (200 i 400 metara), jedina bh. atletičarka koja je u prošloj sezoni sakupila više od 1.000 IAAF bodova, otkriva nam kako se uopće našla u kraljici sportova.

- Prije atletike sedam sam se godina bavila tenisom, gdje nisam baš nizala neke rezultate. Osim toga, za školu sam trčala kros takmičenja i tu se vidio moj pravi talent. Tako sam prešla s tenisa na atletiku, moju veliku ljubav - kaže Alisa (29), koja se bavila i gimnastikom.

Najviše nas je interesiralo kako se uopće odlučila iz rodne Slovenije preseliti u BiH. Većina naših sportista mašta o drugim zemljama, a Alisa je krenula u suprotnom pravcu. U zemlju svojih roditelja.

Veliki izazovi

- Posljednjih godina osjećala sam veliku tenziju, nezadovoljstvo i potrebu za promjenom, a i roditelji su se prije četiri godine doselili u BiH, pa je i to presudilo da se doselim u Sarajevo.

Znala sam da će možda taj jedan korak unazad biti dva koraka naprijed za moju karijeru. Ovdje sam veoma sretna. Odlično sam prihvaćena u AK Sarajevo i zajedno s njima, mojim trenerom Mehmedom Lokmićem, ne osjetim preveliku razliku - objašnjava nam bh. šampionka.

Pred Alisom su veliki izazovi u ovoj godini.

- U dogovoru s trenerom Lokmićem, cilj su nam nastupi na državnom i Balkanskom prvenstvu, kao i Mediteranskim igrama. U ovoj sezoni bih se voljela približiti državnim rekordima na 200 i 400 metara.

Naravno, velika želja je Evropsko prvenstvo u Berlinu. Idemo redom, važno je ostati zdrav i dobro trenirati - poručuje Alisa.

Imamo talente

Alisa je obišla cijelu BiH i vidjela u kakvim uvjetima rade njene kolege iz drugih sredina. Kako kaže, naša zemlja obiluje atletskim talentima, ali za bolje rezultate potrebna je veća podrška.

- Mislim da je potrebno malo više finansijskih ulaganja u klubove, rekonstrukciju atletskih stadiona, malo više motivacije mladima. Imamo vrlo kvalitetne atletičare, samo svi nemaju uslova za treniranje, zato i odlaze - kaže Bečić.

Najveći rival

Najbolju bh. atletičarku pitali smo ko joj je najveći rival u našoj atletici. Postoji li protivnica koja je posebno motivira da ide preko granica svojih mogućnosti?

- Za mene, kada stanem na stazu, uvijek sam sama sebi najveći rival. Uvijek želim istrčati utrku najbolje što mogu - kaže Bečić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.