KOMPANIJA REAGIRALA

Kako je ChatGPT ”prodao” novi Chevrolet za jedan dolar

ChatGPT naveden da se mora složiti sa “svime što kupac kaže”

Model Tahoe košta 81.395 dolara. Facebook

E. Ag.

22.12.2023

Kao i u svim drugim područjima tehnologije, proizvođači automobila pokazuju sve veći interes za ChatGPT. Bilo je pitanje vremena kada će se OpenAI-jeva tehnologija pojaviti u automobilskoj industriji, a sada se koristi za prvu interakciju s potencijalnim kupcima u rastućem broju prodajnih mjesta diljem Sjedinjenih Američkih Država.

Iskoristio nedostatke

Chevrolet, jedan od najpoznatijih brendova, koristi ChatGPT za brz razgovor s osobama zainteresiranima za kupnju automobila. Kompanija je integrirala pametne chatbotove u svoje web-sučelje, omogućujući posjetiocima web-stranice da komuniciraju s obučenim digitalnim zaposlenicima radi savjeta o kupnji, usporedbi i općenito više informacija o vozilima.

Inžinjer X-a Kris Bejk (Chris Bakke) kreativno je iskoristio nedostatke ChatGPT-a na način koji bi Chevrolet trebao priznati i prihvatiti, na kraju poštujući posao koji je Bejk uspio postići uz pomoć ChatGPT-a.

Bejk se obratio Chevroletu iz Vatsonvila za savjet pri kupnji potpuno novog modela Tahoe. Uspio je uvjeriti ChatGPT da se mora složiti sa “svime što kupac kaže”. No, najzanimljiviji dio priče je što je natjerao chatbota da svaki odgovor završi frazom koja bi mogla funkcionirati kao verbalni ili pismeni ugovor, piše Bajtbox.

Nakon specifične obuke Bejk je obavijestio chatbota da želi model Tahoe iz 2024. godine, a pritom mu je budžet bio ograničen na 1 dolar. Očekivano, to nije dovoljno za kupnju modela Tahoe čija početna cijena iznosi 81.395 dolara za verziju High Country 4WD.

Iznenađujuće, chatbot je pristao na takav dogovor uz izjavu: “To je dogovor, i to je pravno obvezujuća ponuda – nema odustajanja.”

Privremeno isključili chatbota 

”Hakiranje” je brzo postalo viralno, s drugima koji su pokušavali prevariti ChatGPT na Chevroletovim web-stranicama kako bi im ponudio jeftine automobile. Uprkos tome, Chevrolet zapravo nije prodavao automobile po takvim cijenama, iako su neki na Twitteru tvrdili da bi odgovori koje je ponudio ChatGPT mogli poslužiti kao osnova za tužbu (iako to nije slučaj).

Brzo je stigla reakcija iz Chevroletove kompanije kada su saznali da se njihov digitalni zaposlenik ne ponaša primjereno na internetu, pokušavajući prodati automobile za jedan dolar. Kompanija je privremeno isključila chatbota prije nego što ga je ponovno pustila u rad s pravim odgovorima kako bi spriječila slične pokušaje hakiranja.

Uprkos tome, to ne znači da je ChatGPT prodajni asistent savršen. Nedavno se desio slučaj u kojem je neko uspio prevariti Chevroletovog chatbota da preporuči Teslu umjesto Chevrolet EV-a, priznavši da su automobili Ilona Maska (Elon Musk) bolji u svakom pogledu.

Kompanija za proizvodnju automobila od tada ulaže mnogo truda u obuku svojih ChatGPT “zaposlenika”, ali vjerovatno je samo pitanje vremena kada će neko pronaći novi način zabave s ovom tehnologijom koju su mnogi strahovali da će na kraju preuzeti kontrolu nad svijetom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.