MINI INTERVJU

Tarik Džinić: Psihološka igra istine i laži

Premijera planirana za 1. juni na Otvorenoj sceni Obala

Džinić: Poznat po ulozi mladog Izeta Fazlinovića. Arhiva

Piše: N. AJNADŽIĆ

31.5.2019

Glumac Tarik Džinić, kojeg publika najbolje poznaje po ulozi mladog Izeta Fazlinovića, zajedno s kolegicom Lidijom Kordić, priprema diplomsku predstavu „Mali bračni zločini“, prema tekstu Erik-Emanuela Šmita (Eric-Emmanuel Schmitt), a pod mentorstvom Jasne Žalice.

Misteriozni pad

Generalna proba, koja će biti održana 31. maja u 20 sati na Otvorenoj sceni Obala, bit će otvorena za publiku, dok je premijera planirana za 1. juni.

- Radi se o duodrami, a žanr je psihološka drama - triler. Okosnica radnje je da se Žil Sobiri, kojeg ja igram, vraća kući nakon misterioznog pada usljed čega je dobio amneziju. Njegova supruga Liz pokušava mu pomoći da se sjeti svog života. Međutim, stvari nisu takve kakve izgledaju, već se otkriva šta se krije iza amnezije, šta krije on, a šta ona. To je jedna psihološka igra istine i laži – otkriva nam Džinić radnju predstave.

Kada je u pitanju mentorica Jasna Žalica, dvadesetdvogodišnji Džinić kaže:

- Jasna važi za strogu glumicu i profesoricu, ozbiljnu i profesionalnu. Divno je s njom raditi jer je ona potpuno uključena u projekt, ne dozvoljava ništa da fali, vrlo je detaljna. Lijepo nas vodi, a istovremeno nas pušta da se mi izrazimo, iniciramo ideje, predlažemo... Ona je u najboljoj mjeri mentorica u smislu vođenja, kanalisanja, ali nas pušta da sve to dođe iz nas. Vrlo je taktična. Odjednom taj odnos postaje blizak.

Očekivanja i pritisak

S obzirom na to da je javnost u našoj državi, ali i regionu već upoznala Džinića kroz ulogu mladog Izeta Fazlinovića u seriji „Konak kod Hilmije“, on ističe da je specifično što se to desilo prije nego što je diplomirao.

- Diplomska predstava jeste prekretnica i kruna na školovanje. I kolegica Lidija ima iza sebe profesionalnih angažmana. Istovremeno, imamo i veliku odgovornost. Ljudi se javljaju, dobivamo poruke da su zainteresirani da dođu, a samim tim imaju i očekivanja od nas. To je i pritisak, ali onaj pozitivni – zaključuje Džinić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.