SPUŠTENA ZAVJESA

Ima li Eurosong više smisla

Švicarska pobjednik s najmanje glasova publike u historiji

Nemo. Sanjin Strukic / PIXSELL

13.5.2024

Ima li Eurosong više smisla? Za koga se on održava? Ako je zbog publike, onda je barem ovo izdanje u švedskom Malmeu bilo promašaj.

Jer, pobijedila je Švicarska - zemlja koja je od publike dobila najmanji broj glasova u historiji pobjednika. S druge strane, Nemo je imao najviše glasova stručnog žirija u historiji takmičenja. Zar da se baš toliko razlikuju sudovi publike i žirija?

Promašaj kladionica

O protestima zbog učešća Izraela i ignorantskom stavu organizatora odnosno Evropske radiodifuzijske unije (EBU) prema tome svijet bruji danima. Nema pojašnjenja zašto je Rusiji 2022. moglo biti zabranjeno učešće na Eurosongu, a Izraelu 2024. godine nije. Demonstranti su zbog toga izašli na ulice Malmea, ujedno dajući podršku Palestini, a i policija je imala pune ruke posla.

Dosadašnji rekord u broju bodova žirija držala je Velika Britanija, koja je 2022. godine dobila 283 boda od stručnog žirija. Ukrajina je, recimo, na početku rata, kada je od publike dobila rekordan broj bodova, od stručnih žirija dobila 192 boda. Švicarska je preksinoć dobila rekordnih 365 bodova žirija.

Nadalje, nikada se do sada nije dogodilo da 22 od 37 stručnih žirija istom izvođaču da po 12 bodova.

U recentnoj historiji Eurosonga nije se dogodilo ni da kladionice u ovolikoj mjeri promaše pobjednika.

Nebinarna osoba

Bilo kako bilo, Nemo je kući odnio pobjednički evrovizijski trofej. Nebinarni Nemo Metler (Mettler) pobjedu je osvojio izvedbom pjesme „The Code“, za koju kaže da je djelimično inspirirana i stvarnim životom.

- „The Code“ govori o putovanju započetom spoznajom da nisam ni muškarac ni žena. Traženje sebe bio je dug i često težak proces za mene. Ali ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba - kaže Nemo te dodaje:

- Nevjerovatna je čast moći predstavljati Švicarsku na Eurosongu. Ova platforma nudi veliku priliku za izgradnju mostova između različitih kultura i generacija. Zato mi je kao queer (kvir) osobi vrlo važno zauzeti se za cijelu LGBTQIA+ zajednicu.



Baby Lasagna. Pixsell

Pobjeda izmakla za dlaku

Hrvatskom predstavniku Baby Lasagni pobjeda je izmakla za dlaku. No, u njegovoj domovini ističu kako je njegovo srebro zlata vrijedno.

- Iznenađen sam koliko sam sretan. Mislio sam da ću biti tužniji jer smo ipak izgubili, ali nisam uopće tužan, baš sam sretan - rekao je Baby Lasagna, koji je s pjesmom „Rim Tim Tagi Dim“ na 68. Eurosongu prvi put u historiji Hrvatske na ovom takmičenju osvojio drugo mjesto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.