SPORT

Milioner koji sa prijateljima sjedi na stepenicama u školskom dvorištu

REPORTAŽA "Avaz" u posjeti Čuništima, rodnom mjestu nogometnog reprezentativca BiH Edina Višće

Autor:A. MIZDRAK

20.6.2015

Mali čovjek velikog srca. Dobričina, ljudina... Prije nekoliko noći sjedio je s nama na stepenišu ispred škole i pričali smo dokasno u noć. Kakve veze ima što igra u prvoj ligi Turske, što daje golove u reprezentativnom dresu i što zarađuje milione? On ne zaboravlja odakle je i uvijek će izabrati rodno mjesto prije Dubrovnika, Maldiva...

Iako je velika zvijezda, ovdje kada dođe, prema nama je isti kakav je bio prije nego što je postao poznati nogometaš.

Ocrtane linije

Tim su riječima počeli razgovor za "Avaz" prijatelji Edina Višće, koje smo zatekli ispred Osnovne škole "Hasan Kikić" u Čuništima, mjestu odakle je bh. reprezentativac. Oni u subotu organiziraju turnir u čast šehida koji su dali život za odbranu Olova. Nemaju mnogo vremena, valja pomesti teren, ocrtati linije. Ipak, specijalni gost bit će osoba koja je godine svog života provela upravo na tom betonskom igralištu - Edin Višća.

dzamija-cunista

Džamija koju Višća često posjećuje

- Edo je trenutno u Sarajevu. U subotu dolazi na turnir. Upravo je na ovom igrališu trenirao svakog dana. Ostajao je sam na terenu po nekoliko sati dok ne bi pao mrak. Na stranu to kakav je igrač, bitnije je kakav je čovjek. On ne želi da javnost zna kakve stvari čini. Edin je rekao majci da u selu ne smije niko biti gladan. Nakon razornih poplava, ljudima je pomagao. Napravio je most. Svima nam pomaže. Školuje, stipendira mnoge. Neki dan, prolazim pored terena, a on na njemu sa još pet dječaka igra lopte - kazao je Adis Sokolar, Višćin blizak prijatelj.

Razgovor je prekinuo ezan koji je označavao vrijeme podne-namaza. Nakon molitve, izlazi Asim Bijelić, glavni imam džamije u Čuništima. Ne prati previše sport, ali ga je zbog Višće zavolio, baš kao i cijelo selo, koje broji 1.200 stanovnika.

efendija-bijelic-i-adis

Efendija Bijelić s našim novinarom: Samo riječi hvale

- Ovdje više niko ne gleda reprezentaciju nego samo Višću. Eh, taj Safet Sušić, trebao je više davati prilika našem Edi. Nije kurtoazija, Edin je sjajan momak. Od malena je redovno pohađao mekteb. Znam da sada ima mnogo obaveza, ali kad god je u selu, redovno dođe u džamiju. Često dođe za ramazan u Čuništa, a na teravijama je redovan. Prije tri noći, sjedio je u džamijskom dvorištu s našom omladinom do 2 poslije ponoći. Zanimljivo, Višća je igrao za naš mekteb i već tada su mnogi smatrali da će biti vrhunski nogometaš - kazao je Bijelić.

Višća je planetarno popularan, a komšije o njemu imaju samo riječi hvale. Iako na računu ima milione maraka, spreman je komšijama otići do prodavnice i uvijek je tu za njih.

smailhodzic

Smailhodžić: To je divan momak

- To je divan dečko. Ako ga zamolim da ode do granapa, on će poslušati. Znam da je uvijek ganjao loptu i živio je za nju. Zbog njega imamo volju za životom i samo čekamo da kod njegovih roditelja gledamo utakmice. Moram vam otkriti tajnu, njegova nana Almasa najveći je Edin fan - kazao je Zaim Smailhodžić, pokazujući nam na mobitelu fotografije s dresom Višće.

Igrao sličica

Ekipa "Dnevnog avaza" posjetila je i Osnovnu školu "Hasan Kikić", koju je pohađao naš nogometni reprezentativac. Direktor Naim Kopić imao je za njega samo riječi hvale.

- Miran, pristojan, sjajan. Bio je primjer ostalima. Ne prođe dan a da se njegovo ime ne spomene u školskim hodnicima, kojima je on hodao, igrao sličica... Njegova slika zauvijek će ostati na školskom panou. Da su, bogdo, svi mladići kao naš Edin - kazao je Kopić.

Ne govorite da je iz Banovića

Šahbaz Višća, prezimenjak bh. reprezentativca, ljut je na novinare.

- Nemojte govoriti da je Edin iz Banovića. On je tamo samo srednju školu pohađao i počeo igrati u Budućnosti. On je naš ponos, mi boljeg nemamo. Čitavo selo ga voli i nikome ga ne damo. Šta da kažem za njega? Ljudina. Čovjek nakon pobjede nad Izraelom ne ide na more i u kafane nego dođe u svoje selo, na koje je ponosan - ističe Šahbaz Višća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.