SPORT

Cristiano Ronaldo najbolji igrač po izboru FIFA-e (VIDEO)

Portugalac osvojio još jednu nagradu

A. SOKOLOVIĆ

9.1.2017

Prva zvijezda madridskog Reala i selekcije Portugala Cristiano Ronaldo proglašen je najboljim nogometašem planete u 2016. godini u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA-e).

Nakon razlaza s France Footballom, koji je Ronaldu već dodijelio "Zlatnu loptu", nagrada FIFA-e nosi ime "The Best", a Portugalac ju je zaslužio osvajanjem titula prvaka Evrope s klubom i državnim timom.

On je trijumfirao ispred Argentinca Lionela Messija, koji nije došao na svečanost u Cirihu, i Francuza Antoinea Griezmanna.

Video s dodjele priznanja: 

Zanimljivo, selektor reprezentacije Engleske, Gareth Southgate, šokirao je javnost svojim glasovima za najboljeg igrača svijeta za 2016. godinu po izboru FIFA-e, gdje Messiju nije dodijelio nijedan bod (Ronaldu dao svih pet).

Inače, glasali su i naš selektor i kapiten, Mehmed Baždarević i Edin Džeko.

Kod najboljeg igrača obojica su po pet bodova dali Ronaldu. Džeko je na drugo mjesto uvrstio Messija kojem je dao tri boda, dok je jedan bod osvojio Luis Suarez.

S druge strane, Meša je tri boda dao Antoine Griezmannu, a jedan Messiju.

Intervju s najboljim igračem svijeta u izboru FIFA-e: 

Najboljim trenerom proglašen je Italijan Claudio Ranieri, koji je s Leicester Cityjem napravio čudo osvajanjem Premijer lige, dok je kod žena najbolja selektorica Njemačke Silvia Neid.

Što se tiče izbora za najboljeg trenera, selektor BiH najviše glasova dao je Luisu Enriqueu, pa slijede selektor Portugala Fernando Santos i Italijan Claudio Ranieri, dok je Džeko pet bodova dao Santosu, tri Ranieriju i jedan Zidaneu. 

U konkurenciji dama najbolja je Amerikanka Carli Lloyd.

Nagradu za fer-plej dobio je kolumbijski Atletico Nacional, koji se nakon avionske nesreće Chapecoensea odrekao trofeja u Južnoameričkom kupu u korist brazilskog tima.

Najboljim navijačima proglašeni su navijači Dortmunda i Liverpoola, koji su u četvrtfinalu Evropske lige zajedno otpjevali "You'll Never Walk Alone" uoči godišnjice tragedije na Hillsboroughu. To je prvi put da se dodjeljuje ovo priznanje.

Najljepši gol za trofej "Ferenc Puskas" postigao je Mohd Faiz Subri iz Malezije, a posebno priznanje otišlo je u ruke čuvenog brazilskog igrača Radamela Falcaa za fantastičnu karijeru.

Gol Subrija: 

FIFA je u saradnji s Udruženjem profesionalaca (FIFPro) izabrala i tim godine koji čine: Neuer, Dani Alves, Pique, Sergio Ramos, Marcelo, Modrić, Kroos, Iniesta, Suarez, Cristiano Ronaldo i Messi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.