ONE 162 EVENT

Bh. borac Purić pobijedio Rusa Khalilova

Rodtang, ovdje i jesam zbog tebe, u najboljoj organizaciji na svijetu, rekao je Purić

Purić (desno) je bosanskohercegovački borac s kanadskom adresom. Screenshot

G. Š. / Fightsite

21.10.2022

Prvi od dva ONE-ova ovosedmična eventa održava se danas, a u drugoj borbi gledali smo zanimljivi "muay Thai" obračun u kojem je pobijedio Denis Purić (38-12-0), 37-godišnji bosanskohercegovački borac s kanadskom adresom, izvještava "Fightsite".

Sjajno otvoranje meča

Purića smo gledali i u maju ove godine, a tada je u sjajnom meču izgubio jednoglasnom odlukom od Sherzoda Kabutova... No, našeg borca danas je čekao meč protiv Tagira Khalilova, jako opasnog ruskog borca koji je 2021. godine pružio sjajan meč protiv legendarnog Rodtanga, ali izgubio je podijeljenom sudačkom odlukom. Meč se održao u ‘‘catchweightu‘‘ do 138 ‘‘pounda‘‘ (62,60 kg).

Ko je ranije nekad gledao Purića, dobro je upoznat o kako se kvalitetnom i atraktivnom borcu radi. Bosanac je od prve sekunde krenuo po nokaut i ne bježi od ‘‘vatrometa‘‘. Tako je bilo i ovaj put. Purić je sjajno otvorio meč, ali kako je runda odmicala, Khalilov je počeo uzvraćati te smo već nakon 60-ak sekundi gledali fantastičan meč. Otprilike, 65 sekundi prije kraja runde, Purić je sjajno pogodio lijevim krošeom i Khalilov je završio na podu. Odmah se Rus ustao i gestikulirao je kako nije uzdrman, ali bio je to čisti nokdaun i prvo brojanje ruskom borcu. Bila je to jako dobra prva runda Purića i vjerojatno je dobio 10-8 zbog nokdauna.

Khalilov je agresivno ušao u drugu rundu, a iz Purićevog ugla čuli su se savjeti ‘‘ljevicom ga možeš ponovno srušiti‘‘. Jako dobro kombinirao je Purić bokserske tehnike s "kickovima" u tijelo Khalilova, a sredinom runde Purić je agresivno krenuo te je između ostalog pokušao i ‘‘letećim koljenom‘‘. Krajem runde Khalilov je imao najbolju sekvencu u meču. Nekoliko puta pogodio je koljenom iz klinča i djelovalo je kao da bi mogao srušiti Purića koji je vidno kondicijski opao i rundu je završio s posjekotinom. Kraj runde dobro je došao Puriću koji se silno potrošio sredinom runde, ali s obzirom na tempo u kojem su se borili, teško mu je zamjeriti.

- Ovo mora biti najbolja runda u tvom životu‘, savjet je koji je Purić dobio iz svog ugla uoči treće runde.

Jako lijep potez prezentirao je Purić početkom runde. Khalilov mu je uhvatio nogu u pokušaju ‘‘kicka‘‘, a Purić ga je drugom nogom udario kružni udarac u tijelo. Teško je opisati sve što se događalo unutar runde, jer kombinacije boksačkih tehnika i sjajnih "kickova" neprestano su odsjedale od strane oba borca. Puriću je u drugoj polovini treće runde dvaput ispao štitnik za zube, možda i kao dio taktike da uhvati kraći predah.

Khalilov se samo nasmijao i žestoko je krenuo u završnicu. Lijepo je pogodio Bosanca desnim koljenom u tijeloi taman kad se čini da je Purić ostao bez snage, ‘‘Bosnian Menace‘‘ žestoko uzvrati snažnim ‘‘kickom‘‘ u tijelo ili lijepom boksačkom kombinacijom. Na kraju ovog fantastičnog meča, Khalilov i Purić su zagrlili jedan drugog, svjesni da su obojica dali apsolutno sve od sebe u ovoj paljbi od prve do posljednje sekunde.


Tijesna pobjeda

Preostalo je sačekati sudijsku odluku. Prva runda čisto je otišla na stranu Purića i to vjerojatno 10-8 rezultatom, dok je Khalilov bio vidno bolji u drugoj. Treća je bila gusta, a na koncu je jednoglasnom odlukom slavio Denis Purić. Khalilov nije bio sretan odlukom, ali to je i očekivano za poraženog borca u ovako teškom i tijesnom meču.

- Rodtang, ovdje i jesam zbog tebe, u najboljoj organizaciji na svijetu, rekao je Purić nakon pobjede i tako je prozvao jednog od najboljih u historiji ovog sporta.

Teško je i zamisliti koliko dobar meč bi gledali u obračunu dvojice boraca gotovo identičnog stila, a ukoliko ste propustili ovaj meč, svakako potražite snimku na ONE-ovom YouTube kanalu, jer Denis Purić i Tagir Khalilov pružili su meč za pamćenje!

ONE 162 event možete pogledati OVDJE, a prijenos je moguće vratiti i tako možete pogledati i Purićev meč.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.