OLEKSANDR USIK

Ukrajinci teško primili riječi slavnog boksera: "Ime mi je rusko, jesam li izdao ikoga?"

Usik godinama već živi u Kijevu, ali je volio odlaziti na Krim i tamo trenirati i nakon 2014., a to mu Ukrajinci često zamjeraju

Usik: Svojataju ga i Rusi. AP

N. H.

7.1.2024

Priča Oleksandra ili Aleksandera Usika, zavisno od regije, izrazito je zanimljiva. 

Ukrajinski bokser 17. februara će se boriti u saudijskom Rijadu u meču stoljeća, a protivnik će mu biti Britanac Tajson Fjuri (Tyson Fury). 

Sasvim je jasno da za Usika navijaju Ukrajinci, ali i brojni Rusi, koji ga također svojataju kao svog boksera. 

Razlog toga je što je rođen u Simferopolju, glavnom gradu Autonomne Repbulike Krim, koji je pod ruskom okupacijom još od 2014. godine. 

Usik godinama već živi u Kijevu, ali je volio odlaziti na Krim i tamo trenirati i nakon 2014., a to mu Ukrajinci često zamjeraju.

- Ne bojim se ići na Krim, jer idem kući. Već sam rekao i ne mijenjam svoje mišljenje: ja sam Ukrajinac, iako iz Simferopolja. Za mene je Krim Ukrajina - rekao je Usik.

Usik je objasnio i kako se treba pravilno pisati njegovo ime. 

- Zovem se Aleksander. Aleksander je na ruskom, Oleksandr je na ukrajinskom. Ali ja sam Aleksander, bez obzira na to što sam Ukrajinac - kazao je ukrajinski bokser.

Mnogi su teški primili njegove riječi, ali je Usik ostao čvrst.

- Jesam li izdao ikoga? Predstavljam Ukrajinu u cijelom svijetu. Podiže se ukrajinska zastava, svira ukrajinska himna. Kome ja šta trebam dokazivati? - upitao se Usik. 

Sve su to riječi koje je Usik govorio prije rata, a što mu mnogi Ukrajinci nisu zaboravili, iako je on uvijek birao Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.