EUROBASKET 2022

Sjajna noć za Nijemce u Kelnu: Povučen dres Novickog, a onda košarkaši razbili Francusku

Legendarni košarkaš je debitovao za Njemačku 1997. godine, a za svoju reprezentaciju je odigrao 153 utakmice i postigao 3.045 poena

Nijemci povukli "14ku" Novickog. FIBA

E. Ć.

2.9.2022

Košarkaška reprezentacija Njemačke na startu Eurobasketa pobijedila je selekciju Francuske sa 76:63. Uoči susreta povučen je dres sa brojem 14 u čast legenadarnog Dirka Novickog (Nowitzki).

Novicki je debitovao za Njemačku 1997. godine, a za svoju reprezentaciju je odigrao 153 utakmice i postigao 3.045 poena. U Lankses Areni u Kelnu prisustvovao je i predsjednik Njemačke Frank-Volter Štajnmajer (Walter Steinmeier).

- Uvijek ćeš biti naš broj 14 u reprezentaciji! Dirk Novicki, fascinirao si milione obožavatelja svojom igrom. Tvoja predanost daje mnogim ljudima i snagu i nadu. Hvala ti puno od svih nas - poručio je Štajnmajer.


Inače, u trijumfu Njemačke istakli su se Johanes Timan (Johannes Thiemann) sa 14, te Maodo Lo i Nils Gifej (Niels Giffey) sa po 13 poena. Kod Francuske je najefikasniji bio Geršon Jabusel (Guerschon Yabusele) sa 18 poena, dok je Rudi Gober (Rudy Gobert) dodao 11.

Njemačka prekosutra igra protiv Bosne i Hercegovine, dok će Francuzi prvu pobjedu tražiti protiv selekcije Litvanije.

Tablice omogućuje {linkToSofascore}
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.