OSRAMOTIO GA ZAUVIJEK

“Ako postigne 19 poena poljubit ću ga u gu***u”: Kako je Jao Ming zauvijek začepio usta najvećem lajavcu

Čarls Barkli ga je prozivao da neće postići 19 poena u sezoni, a on ga je dočekao kad se najmanje nadao

Ming: Sjajni centar. AP

26.9.2023

Kroz NBA ligu prošlo je mnogo, i kad kažem mnogo ne pretjerujem, ludih glava. Ustvari, mirne glave su prava rijetkost u najboljoj ligi svijeta.

To je možda spoj raznih situacija na koja nismo spremni, a možda nikad i nećemo biti. Stoga je priča Jao Minga (Yao) doista interesantna.

Kako normalnom čovjeku objasniti da ste vi spoj dvoje najviših ljudi u državi i da ste ustvari državni projekat - pa teško, ali nije nemoguće.

Jao Ming je u NBA ligu ušao kao prvi izbor na draftu 2002. godine i mnogi su ga prozvali ispalom stoljeća, bez da su pogledali njegovu igru. Dvjesto dvadeset i šest centimetara (226) centimetara visok, a tako pokretljiv, ma kao pero lagan.

Pravo čudo prirode!

Međutim, nevjerne Tome uvijek imaju svoj medijski prostor, a za to smo svi krivi.

Gospodin Čarls Barkli (Charles Barkley), o čijoj kvaliteti kao igraču ne treba trošiti riječi, ali ću ja to uraditi, bivši je osvajač “Nagrade za najkorisnijeg igrača lige” (MVP), višestruki Ol-NBA i Ol-star izbor, jedan od najboljih 75 igrača lige. Također, veliki lajavac.

Takav kakav jeste, osuo je paljbu po Mingu.

- Ako Jao Ming postigne 19 poena u samo jednoj utakmici ove sezone, poljubit ću Kenijevu (Kenny Smith) gu***u ravno ovdje nasred studija - ispalio je Barkli, misleći na to da će imati bliski kontakt sa dupetom svog kolege iz studija emisije "Inside the NBA".  

Da damo kontekst ovoj priči. Ovo se desilo poslije četvrte utakmice u prvoj sezoni Jao Minga u NBA ligi, nakon što je protiv Sijetl Supersoniska postigao 0 poena. 

Do tog momenta, Ming je upisao 10 poena sveukupno u četiri utakmice i izgledalo je kao da se navikava na novo okruženje. 

Barkli je u svojoj predikciji, umjesto jedne ili možda deset utakmica, dati cijelu sezonu Mingu da postigne 19 poena. U njegovoj glavi Kinez za to nije imao šanse. 

Ličilo je da je možda i u pravu brbljavac, a onda... Onda je došao 17. novembar 2002. godine.

Mingovi Roketsi su gostovali kod Los Anđeles Lejkersa, a s druge strane stajao je nevjerovatni Šakil O'Nil (Shaquille O'Neal). 

Ipak, nije to previše brinulo mladog Kineza. Na parketu je proveo 23 minute, pogodivši devet od devet šuteva iz igre i dva od dva slobodna bacanja, dok su Roketsi pobijedili Lejkerse 93:89.  Mingovih 20 poena je zauvijek začepilo usta lajavcu.

Ako ste mislili da je kraj priče u "lijepom završetku" - nije. Barkli je morao platiti za svoje grijehe i platio je. 

Pošto na nacionalnoj televiziji nije moguće imati jednog čovjeka bez odjeće, a tek je zabranjeno da tog čovjeka drugi poljubi u dupe, našli su zamjenu. 

Čarls je na nacionalnoj televiziji, pred milionskim auditorijumom poljubiti magarca u gu***u. Sigurno nije najbolji momenat u njegovoj karijeri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.