PIŠE YAHOO SPORTS

Bomba u NBA ligi: Mark Kjuban prodaje većinski udio Dalas Maveriksa

Navodno će zadržati kontrolu nad upravljanjem klubom

Mark Kjuban. Facebook

H. J. I.

29.11.2023

Mark Kjuban, vlasnik NBA tima Dalas Maveriks, prodaje većinski dio akcija u klubu, piše Yahoo Sports.

Kako piše ovaj medij, porodica Adelson je trenutno u procesu kupovine većinskog udjela kluba u kojem je glavna zvijezda Luka Dončić, ali će Mark Kjuban ipak zadržati kontrolu nad upravljanjem klubom.

Većinski dio kupila četvrta najbogatija žena na svijetu

Mirijam Adelson, inače najveća vlasnica kompanije "Las Vegas Sands", koja se bavi hotelima i kazinima u Las Vegasu, prodala je dionice vrijedne više od 2 milijarde dolara u utorak, kako bi stekla kapital za kupovinu NBA tima. Ona je za kupovinu većinskog udjela u "Mavsima" opredijelila oko 3,5 milijarde dolara, piše CNBC.

Mavse je Forbes posljednji put procijenio na oko 4,5 milijarde dolara, što znači da su trenutno sedma najvrjednija ekipa u NBA ligi (najviše vrijede Golden Stejt Voriorsi, vrijedni 7,7 milijardi dolara).

Mirijam Adelson je, inače, četvrta najbogatija žena na svijetu, prema Forbsu. Ona je naslijedila oko 56 posto dionica kad joj je muž, osnivač kompanije, umro 2021. godine.

Nova arena za tim

Kjuban je prošle godine najavio da namjerava da preseli tim u novu arenu, "koja će biti usred kompleksa hotela i kasina", u bliskoj budućnosti, i da je za partnera odabrao Las Vegas Sands, najveću kasino kompaniju na svijetu. Partnerstvo sa Adelsonovom i LVS je veliki korak ka tome, mada su sportsko klađenje i kasina još uvijek nelegalni u državi Teksas. Mavsi trenutno igraju utakmice u dvorani American Airlines Center, koja se nalazi u centru Dalasa, a tamo su od 2001. godine.

Kjuban je kupio Dalas Maverikse za 285 miliona dolara 2000. godine. Poslije toga, prije svega zahvaljujući draftu Dirka Novickog, Mavsi su došli do plej ofa u 18 od 23 sezone, i osvojili su prvu NBA titulu 2011. godine, pobijedivši u finalu Majami Hit sa Lebronom Džejmsom. U tekućoj sezoni imaju skor od 10 pobjeda i 6 poraza, trener im je Džejson Kid, a prva zvijezda Luka Dončić.

Milijarder Mark Kjuban (65) također je u utorak najavio da planira da napusti TV šou "Shark Tank", poslije 16 sezona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.