SPAS KARIJERE

Luka Dončić mu je zamalo uništio karijeru, a sada je najbolji defanzivac svijeta

Nekim drugim putem, onim neočekivanim Denis je stigao do vrha svjetske košarke

Luka Dončić i Denis Smit Džunior: Nekadašnji saigrači. AP

7.2.2024

NBA se u posljednjem desetljeću sve više pretvara u šou kojem je glavni cilj zabaviti publiku. Stoga i ne čudi što se sve više pažnje obraća na to ko može s veće distance pogoditi šut za tri poena ili više "odvaliti" obruč prilikom zakucavanja.

Naravno, takav stil igranja mora negdje uzeti danak, pa se tako odbrana stavila po strani. Čelnici i sudije su skrojili takvu ligu da napadač uvijek ima nadrealnu prednost.

Nagrada za defanzivnog igrača godine (DPOY) najčešće bude dodijeljena nekom centru, koji eto bilježi prazne brojke u kolonama koje nikome ne znače apsolutno ništa.

Međutim, postoje oni koji se odupiru tom sistemu. Oni koji su svjesni svog zadatka i posla na parketima. 

Jedan do takvih je i Denis Smit Džunior (Dennis Smith Jr.), plejmejker Bruklin Netsa.

Igrajući na koledžu "NC State", ova neman na parketima je pravila poteze od kojih zastaje dah. Na treninzima s timovima prije drafta, izmjeren mu je vertikal (skok u vis) od 48 inči. Isto koliko je imao i samo jedan Majkl Džordan (Michael Jordan).

Kako to inače biva, ekipe su poludjele za njim, a na draftu birali su ga Dalas Maveriksi.

Njegovu ruki sezonu, osim solidnih brojeva za igrača kojem je to prva profesionalna sezona, obilježilo je samo to što je dijelio parket sa legendarnim Dirkom Novickim (Nowitzki). 

Onda je uslijedio horor, barem za njegovu karijeru, ali ne i za navijače Dalasa. Mavsima se posrećilo pa su putem trejda uspjeli doći do Luke Dončića, a kao posljedicu Smit se preselio na klupu.

Igranje s Lukom mu nikad nije odgovaralo, pogotovo što je obojica bila potrebna lopta u rukama, a pored maestralnog Slovenca nije imao ni promil šanse.

Uslijedio je trejd u Njujork Nikse, gdje se nije oporavio, kao i kratkoročne posjete Šarlotu i Portlandu. 

Denis je razmatrao i odlazak u NFL, ligu američkog fudbala, ali je od toga odustao. Nekako se zadesio u Bruklinu, koji se poslije odlazaka Duranta, Hardena i Irvinga našao u limbu.

Ipak, to je izrodilo jednu sjajnu stvar za njihovu budućnost, a to je da je Smit nevjerovatan defanzivac.

To je i očekivano s obzirom da kada ste toliko atletski nadareni baš morate mrziti igranje odbrane da biste bili loši u njoj.

Ono što niko nije očekivao je nivo na kojem će on to raditi.

Smit je postao najbolji defanzivac NBA lige. Ne vjerujete meni? Poslušajte onda jednog od najboljih defanzivaca ikad, Rona Artesta. 

Smit je našao novu budućnost u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. Od neželjenog smetala postao je artikal na akciji koji svi žele kupiti. Bude li pametan, a vjerujem da hoće, ovo bi mogao masno naplatiti. Nije da nije zasluženo...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.