NBA PLEJ-OF

Dončić i Dalas na korak od finala Zapada, "džentlmenska metla" Seltiksa

Naredna utakmica će se igrati u Dalasu i tamo će Maveriksi imati priliku da ovjere prolazak u finale Zapada

Detalj s utakmice Dalasa i Oklahome - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

16.5.2024

Košarkaši Dalas Maveriksa su pobijedili na gostovanju kod Oklahoma Siti Tandera rezultatom 92:104, te tako doći na korak do finala Zapadne konferencije, s obzirom da sada vode 3:2 u plej-of seriji. 

Nakon katastrofalne partije koju je imao u četvrtoj utakmici, Luka Dončić ovaj put nije ostao dužan svojim rivalima. Za 41 minutu provedenu na parketu zabilježio je tripl-dabl, upisavši 31 poen, 11 asistencija i deset skokova, uz mnogo bolji šut iz igre nego što je to bio slučaj u prošlom duelu. 

Ovaj put je šutirao 54 posto (12/22), za razliku od 30 posto od prije nekoliko dana.

S druge strane, Kajri Irving (Kyrie) je ponovo zakazao, upisavši svega 12 ubačaja, nakon što je prošli susret završio s devet. Slovencu je pomoć, u izostanku dobre predstave Irvinga, pružio Derik Džons (Derrick Jones) s 19 poena. 

Kod poražene Oklahome istakao se Šaj Gildžus-Aleksander (Shai Gilgeous-Alexander) s 30 poena, šest skokova i osam asistencija, dok su još četiri igrača bila dvocifrena, ali bez nekog značajnijeg doprinosa.

Naredna utakmica će se igrati u Dalasu i tamo će Maveriksi imati priliku da ovjere prolazak u finale Zapada.

U drugom sinoćnjem odigranom duelu Boston Seltiksi su trijumfovali protiv Klivlend Kavalirsa 113:98, te se tako plasirali u finale Istočne konferencije (4:1, tzv. džentlmenska metla). 

U izostanku prve zvijezde Kavalirsa, Donovana Mičela (Mitchell), istakli su se Evan Mobli (Mobley) s 33 i Markus Moris (Marcus Morris) s 25 poena, ali to je bilo nedovoljno da produže seriju. 

Kod pobjedničke ekipe standardno je briljirao Džejson Tejtum (Jayson), koji je koketirao s tripl-dablom, upisavši 25 poena, deset skokova i devet asistencija. Al Horford je dodao 22 ubačaja i 15 uhvaćenih skokova. 

Najtrofejnija franšiza NBA lige u finalu čeka boljeg iz plej-of serije Njujorka i Indijane, u kojoj Niksi vode 3:2.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.