NOGOMET

Borba za Rusiju | Kako je Srbija pogurala BiH: Ako Zmajevi budu drugi, zbog ovog sigurno idu u baraž

Piše: A. SOKOLOVIĆ

7.9.2017

Kvalifikacije za Rusiju polako se bliže kraju. U Evropi i Južnoj Americi ostala su još dva kola da se odigraju, a u ovom trenutku traje velika borba za prva dva mjesta.

U Evropi trenutno,  jedina je Belgija iz naše grupe osigurala plasman na Mundijal, dok se za preostalo 21 mjesto bori skoro pola Evrope. Među njima je svakako i reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja se pobjedom nad Gibraltarom (4:0) ponovo probila na drugo mjesto u grupi H.


Novi poredak

Kako traje borba za prve dvije pozicije, gdje lider direktno ide na Svjetsko prvenstvo, dok drugoplasirani ima šansu da kroz baraž dođe do Rusije, zanimljiva je i tabela za plej-of.

Naime, kao što je poznato od devet drugoplasiranih selekcija, njih osam će imati pravo da izbore baraž, dok će najgore plasirana reprezentacija (deveta na tabeli) ostati kratkih rukava.

Nakon što je sinoć zaključeno osmo kolo evropskih kvalifikacija, napravljen je novi poredak drugoplasiranih selekcija, gdje naši Zmajevi zauzimaju osmo mjesto.

Da je kojim slučajem u ovom trenutku kraj kvalifikacija i da je BiH zauzela drugo mjesto, Edin Džeko i društvo bi našli svoje mjesto u baražu.

U dva preostala kola bit će krajnje interesantno i do posljednje minute se neće znati kojih osam selekcija  će izboriti pravo da kroz dvije utakmice plej-ofa domognu se Rusije.


No, krenimo redom…

Prvo ćemo analizirati trenutnu situaciju, prema kojoj je Bosna i Hercegovina osma, dok je Vels na devetom mjestu.

Naravno, to ništa u ovom trenutku ne znači, jer će do kraja kvalifikacija sigurno doći do velikih promjena u grupama.

Zmajevima na ruku ide i činjenica da su Island i Slovačka već odigrali sedam susreta (ostao im uz to i meč sa autsajderom, s kojim se bodovi brišu, op.a.) i da su, uz Vels, u najlošijoj bodovnoj situaciji.

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine sinoć je “pogurala” i selekcija Srbije, koja je eurogolom Aleksandra Kolarova došla do pobjede nad Irskom (1:0), i naše prošle rivale iz baraža za Euro izbacila s druge pozicije i promovirala ugroženi Vels.

Kako sada stvari stoje, a stoje odlično po naš tim, uz dvije pobjede u prostala dva susreta protiv Belgije (7. oktobar) i Estonije (10. oktobar), Bosna i Hercegovina sigurno bi bila među osam najboljih selekcija u tabeli za plej-of.

S trenutnih osam i dodatnih šest, Bosna i Hercegovina bi imala ukupno 14 bodova, i prema svim trenutnim analizama našli bismo se među osam najboljih.

Kada govorimo o selekcijama Islanda i Slovačke, te selekcije imaju lijepu bodovnu zalihu od 13, odnosno 12 bodova, ali njihov problem je što imaju samo jednu utakmicu.

Ako jedna od ove dvije reprezentacije kiksa i odigra neriješeno, a zauzme drugo mjesto, u duelima protiv Škotske (igraju sa Slovačkom) i Turske (Island), Bosna i Hercegovina bi sigurno bila ispred jedne od ove dvije selekcije, jer će Zmajevi s dvije pobjede sigurno imati bolju gol-razliku.

BiH trenutno ima pozitivan skor od 10:8, te bismo i sa minimalnim pobjedama protiv Belgije i Estonije imali bolju gol-razliku u odnosu na, recimo Island, koji trenutno ima 13 bodova i gol-diferenciju plus tri (s remijem bi protiv Turske i ostali na plus tri).

Puleni selektora Mehmeda Baždarevića  u baražu za Mundijalu mogu se naći  i kojim slučajem da Island i Slovačka ostvare pobjede i u konačnici imaju 15, odnosno 16 bodova (BiH može imati maksimalnih 14), ali nam tada treba sjajna gol-razlika, gdje bismo u posljednjem kolu trebali zabiti više golova u odnosu na Vels.

Nova računica

Velšani igraju u preostala dva susreta protiv Gruzije i Irske i sumnjam da u te dvije utakmice mogu zabiti više golova u odnosu na BiH. Oni trenutno imaju gol-razliku plus jedan (6:5) i u odnosu na naš tim, Geret Bejl (Gareth Bale) i društvo morat će zabiti dva gola više od naše reprezentacije, koju kao kapiten predvodi Edin Džeko.

Dakle, put za Zmajeve je jasan. Dvije pobjede i mirni smo, koliko-toliko. Iako, već u devetom kolu 7. oktobra morat ćemo ponovo analizirati i praviti novu računicu puta u baraž.

No, za početak, idemo prvo dobiti Belgiju.

Žrijeb 17. oktobra


Žrijeb evropskih reprezentacija za baraž za plasman na Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji obavit će se 17. oktobra u Cirihu, saopćila je danas Međunarodna nogometna federacija (FIFA).     

Žrijeb će biti obavljen od 14 sati, a učestvovat će osam najboljih drugoplasiranih ekipa iz devet kvalifikacionih grupa u Evropi.

FIFA će na osnovu svojih pravila imenovati osam najboljih drugoplasiranih, prvo će se gledati broj bodova, a zatim gol-razlika. Ako i tada ekipe budu izjednačene, gledat će se broj postignutih golova, a ako i tada ne bude poznato, dalje će ići ekipa koja je postigla više golova u gostima.

U slučaju da su ekipe i poslije toga izjednačene, gledat će se disciplinska lista, a rezultati protiv šestoplasiranih ekipa neće se uzimati u obzir. 

Osam ekipa bit će podijeljeno u dva šešira, a četiri najbolje rangirane ekipe bit će u jednom šeširu. Renking će biti određen na osnovu rang-liste FIFA-e, koja će biti objavljena 16. oktobra.

Mečevi baraža igrat će se 9. i 14. novembra.

Pogledajte trenutnu tabelu drugoplasiranih ekipa: 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.