NOGOMET

Demirović: Džeko mi je idol, ali petu sam “skinuo” od Ibrahimovića

N. CVIKO

5.1.2018

Mnogi su ostali iznenađeni sjajnim debitantskim nastupom Ermedina Demirovića u prvom timu Alaveša. Mladi “Zmaj” oduševio je u prvoj utakmici za A-tim španskog prvoligaša u pobjedi nad Formenterom od 3:1 u osmini finala Kupa kralja. Klub iz Vitorije stekao je tako ogromnu prednost, ali i sjajnog napadača na duge staze.

Sa dva poteza, a posebno onim drugim, kada je u brazilskom stilu, petom, prevario odbranu i golmana i pogodio mrežu, Demirović je pokazao o kakvom je talentu riječ. Sa 19-godišnjim draguljem našeg fudbala porazgovarali smo dan nakon što je definitivno osvojio navijače baskijskog kluba, a naše fanatikose ohrabrio nakon brojnih oproštaja i odlazaka.

- Bilo je bolje nego što sam očekivao. Hvala Bogu, dugo sam čekao da zaigram. Pola godine nisam smio igrati zbog greške s dokumentacijom i, evo, konačno se i to završilo i presretan sam nakon svog prvog nastupa za Alaveš – kaže Demirović. 

Kako ste dospjeli u klub iz La Lige? 

- Sve je počelo na utakmici naše juniorske reprezentacije protiv Srbije, koju smo pobijedili sa 5:0. Gledao nas je moj sadašnji menadžer Nermin Čengić sa skautom Alaveša. Dao sam dva gola i oni su me kontaktirali, odmah su mi ponudili da idem u Španiju. Otišao sam da vidim klub i grad i dogovorili smo se da probamo. Mislili smo da su mi ovdje veće šanse da zaigram za A-tim nego u Njemačkoj. Baš su mene željeli, pričali su mi da im treba špic.

Baš su Vas željeli? Kako je tekla Vaša karijera do sada?

- Počeo sam u HSV-u, igrao sam tamo osam godina, a u jednoj sezoni sam dao 25 golova. Na kraju su mi rekli da sam debeo i spor i odlučio sam da više nikako neću tu ostati. Prije tri godine, prešao sam u Lajpcig i to je bilo najbolje što sam mogao uraditi. Tamo su me baš forsirali, ali nisam htio ostati u B-timu Lajpciga. Dobio sam priliku da odem u neke druge klubove, pojavio se Alaveš i sad sam tu.

Vaš novi klub tek se u posljednjim utakmicama jesenjeg dijela sezone izvukao iz zone ispadanja?

- Imali smo težak period, ali otkako je došao novi trener Abelardo, mnogo je bolje. Pobijedili smo u prvom meču s njim i to je pomoglo. Sada smo tu gdje jesmo i trebamo tako nastaviti.

Sa mladom reprezentacijom BiH imate, također, dobre rezultate? 

- Dobili smo te dvije posljednje utakmice i vjerujem da se možemo plasirati na Evropsko prvenstvo. Protiv Portugala i Velsa pokazali smo da imamo stvarno dobar tim i kvalitet u igračima kao što su Amer Gojak, Luka Menalo, da ne nabrajam dalje.

Mnogi bi Vas rado vidjeli i u seniorskom dresu “Zmajeva”?

- Igrati u A-reprezentaciji Bosne i Hercegovine moja je velika želja. Edin Džeko mi je idol, otkako znam za sebe, samo njega gledam. Zaigrati u timu s njim, bilo bi nešto veliko. Vjerujem da će doći vrijeme za nas, mlade.

Onaj potez petom, jeste li to vidjeli od Džeke?  

- Pa... možda ipak od Ibrahimovića. Zlatana, isto, mnogo cijenim i volim gledati.


Imate li u klubu nekoga da možete progovoriti na našem jeziku? 

- Imam Aleksandra Kataija, bivšeg igrača Crvene zvezde. Svakog dana s njim pijem kafu. Bio je tu s nama i Nenad Krstičić, ali je otišao.

Konkurent u napadu Vam je Bojan Krkić? 

- Jeste, ali Bojan slabo govori naš jezik. Pričam s njim pola na našem, pola na engleskom. Igra on u napadu, ali ja gledam svoj posao.

Ja li Vam se svidio grad Vitorija i klub Alaveš? 

- Grad je mali, ali super. Navijači me posebno vole, jer sam najmlađi u ekipi. Pola godine smo svi čekali da zaigram i, evo, prošao je i taj 1. januar i konačno im mogu pokazati šta znam – rekao je Demirović.

La Liga se nastavlja za vikend, planirate li nastup u Bilbau? 

- Nadam se pobjedi u nedjelju. Bit će teško na njihovom stadionu, Atletik je nezgodan domaćin, ima strašne navijače, ali u baskijskom derbiju je sve moguće. Volio bih da budem barem među 18 igrača – kaže Demirović.


Nude mu bolji ugovor

Ermedinov menadžer Nermin Čengić potvrdio nam je jučer da je Alaveš našem reprezentativcu voljan da, nakon samo šest mjeseci boravka u klubu, pojača ugovor. Tu inicijativu već su ranije nagovijestili, ali će se posao nakon Demirovićevog nastupa u Kupu Španije ubrzati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.