ODISEJA

Celesdonio Abeso Ojono: Preko BiH je mnogo lakše ući u Evropu

Banjalučanke su lijepe, ali im ne smijem prići

Ojono: Trener Vojvodić zadovoljan

S. K.

22.11.2018

Na Gradskom stadionu u Banjoj Luci prije nešto više od dva mjeseca pojavio se simpatični momak iz Ekvatorijalne Gvineje, 20-godišnji Celesdonio Abeso Ojono. Omaleni bočni afrički fudbaler privukao je pažnju na sebe već nakon nekoliko treniga sa prvotimcima Borca, dok je od šefa stručnog štaba Darka Vojvodića nagrađen pohvalom za pokazano umijeće.

Španski jezik

Jedini problem Ojonu predstavlja jezik, jer se on služi isključivo španskim. Jedini s kojim može normalno da kontaktira je Saša Kajkut, koji odlično govori španski. Naravno, kapiten Borca pristao je bez problema da pomogne da se napravi ova priča za “Dnevni avaz”.

Ojono je u Ekvatorijalnoj Gvineji ponikao u Kano sportskoj akademiji, gdje je naučio da zaista dobro barata loptom. Put ga je nakon toga odveo u Portugal, u redove trećeligaša Sporting Esmoriza, gdje je bio na probi i zadovoljio ukuse tamošnjih stručnjaka, ali je, nakon dvomjesečnog čekanja, ipak ostao bez vize i radne dozvole.

- Bio sam, zaista, tužan zbog toga i vratio sam se kući, a onda sam dobio informaciju da mi je mnogo lakše da preko BiH uđem u Evropu – govori Ojonu.

Kako sam kaže, veoma je zadovoljan načinom rada na treninzima Borca.

- Zaista se dobro radi, ne zanemaruje se ni fizički ni taktički rad i mnogo toga može da se nauči.

Veoma sam zadovoljan i odnosom prema meni, pričao sam i s trenerom Vojvodićem, koji mi je rekao da ima dobro mišljenje o meni, što mi mnogo znači – ističe mladi Gvinejac.

Osim s Kajkutom, kaže da ima dobar odnos i sa svim ostalim igračima, ali i da se ipak najviše druži s Vladanom Danilovićem.

- Naravno, na Sašu sam, zbog jezika, i najviše naslonjen, ali dosta vremena provodim i sa Žutim (Vladanov nadimak, op. a.). On mi je mnogo bliži po godinama – naglašava Ojono.

Obožava burek

U prethodna dva mjeseca nije pretjerano mnogo hodao po Banjoj Luci.

- Bila mi je nedavno sestra u posjeti i s njom sam obišao dosta zanimljivih mjesta u gradu. Veoma mi se svidjelo ono što sam vidio, ali zaista rijetko izlazim i uglavnom mi je relacija stan – stadion. Banjalučanke su, također, veoma lijepe i zgodne, ali se ja za sada ne usuđujem da priđem nekoj od njih – priznaje Ojono.

Iako ističe da je hrana u BiH i Ekvatorijalnoj Gvineji dosta različita, nije mu bio problem da se navikne na tu promjenu.

- Sviđa mi se uglavnom sve ono što mi posluže u restoranu gdje se hranim i uglavnom ostavim prazan tanjir. Naravno, morao sam da probam ćevape i burek i oduševljen sam. Na njih sam se odmah naviknuo i mogao bih da ih jedem svakog dana – zaključio je Celesdonio.



Poziv u reprezentaciju

Iako još ne igra zvanične utakmice, Ojono je dobio je poziv za U-23 reprezentaciju svoje zemlje i uskoro će otputovati u domovinu.

- Trebao bih da za U-23 selekciju odigram dva meča, a onda i da se priključim seniorskoj reprezentaciji svoje zemlje. Veoma sam ponosan na to – kaže budući prvotimac Borca.


Zna reći hvala, dobro, ništa...

Opće poznato je da, kad neki stranac dođe u neku od zemalja bivše Jugoslavije, prvo što nauči su psovke. Celesdonio, međutim, kaže da to kod njega nije slučaj.

- Za sada sam naučio nekoliko osnovnih fraza, poput hvala, dobro, ništa i slično... kao i neke od izraza u vezi s igrom. Pomalo učim ovdašnji jezik, ali i engleski, jer ga ovdje svi govore pa mi je to neka vrsta obaveze – kaže Ojono.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.