EURO 2020

Ni autsajderi se više ne plaše ’Zmajeva’

Crne slutnje su se, nažalost, obistinile, tako da duel s domaćim Lihtenštajnom nema nikakvu takmičarsku važnost

S prošle utakmice protiv Italije u Zenici. Arhiv

G. Š.

18.11.2019

Naš državni tim, nakon što je u subotu “pregažen” od probuđene Italije (0:3), večeras (20.45 sati) u Vaduzu zatvara, ako ne najgori, onda sigurno jedan od najgorih kvalifikacijskih ciklusa.

Crne slutnje su se, nažalost, obistinile, tako da duel sa autsajderom iz Lihtenštajna nema nikakvu takmičarsku važnost, barem ne u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.


Velika scena


Međutim, najgore od svega je to što ovakav rezultatski krah više nije iznenađenje, nego, bojimo se, zapravo realno stanje stvari u sadašnjim okolnostima u kojima zeničko “Zmajevo gnijezdo” više ne može napuniti ni nekadašnji višestruki prvak svijeta, kakvi su “Azuri”!

Također, poražavajuće je i to što su čarter-letom sa našim nogometašima u Švicarsku, odnosno Lihtenštajn, doputovali samo novinar “Dnevnog avaza” i desetak prijatelja reprezentacije, kojih je ranije bilo najmanje 50!

Lihtenštajn će večeras sigurno učiniti sve da, nakon Armenije i Grčke, iznenadi i nikad slabije “Zmajeve”, premda je ne tako davno naša reprezentacija u Vaduzu zabilježila najuvjerljiviju pobjedu u historiji. Bilo je to u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu, kada smo slavili sa 8:1...

Međutim, šest godina poslije, veliko je pitanje da li autsajderi iz Lihtenštajna uopće više strahuju od “Zmajeva”, pogotovo što je selektor Robert Prosinečki najavio da će šansu u Vaduzu dobiti igrači koji su u dosadašnjim utakmicama imali manju minutažu.

Nakon kvalifikacija za Euro 2020 veoma je važno shvatiti gdje je kome mjesto, i na terenu i van njega, ali i gdje je mjesto našem državnom timu na velikoj sceni.


Biti realan


Potrebno je, prije svega, biti realan, svjestan svih nedostataka koje imamo, a ne više “pucati u prazno” i samo najavljivati, naprimjer, da ćemo protiv Italije početi novi pobjedosnosni pohod.

Jednostavno, ovo je nulta tačka i svaki naredni korak mora da bude detaljno isplaniran i odmjeren. Proces rehabilitacije našeg državnog tima zavisi samo od nas samih, tako da je u ovom trenutku teško ili nemoguće odgovoriti na pitanje može li se nešto promijeniti do marta i dodatnih kvalifikacija za Euro?

Za kakvu šok terapiju će se odlučiti fudbalska vlada, čije članove je više zabrinula akcija “VAR”, jer se krug kandidata za popunu zatvorskih ćelija i otvara i zatvara, trebali bismo saznati ubrzo. Trenersku, igračku ili...





Bez šest igrača

Selektor Prosinečki, pored odranije otpisana tri povrijeđena igrača (Amer Gojak, Toni Šunjić, Luka Menalo), u Vaduzu neće moći računati ni na Miralema Pjanića, Seada Kolašinca i Zorana Kvržića.

Pjanić je obnovio povredu aduktora, Kvržić ima problema sa skočnim zglobom, a Kolašinac sa zadnjom ložom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.