AFERE

Panika u Moskvi: Ruski fudbaleri ne mogu igrati Svjetsko prvenstvo u Kataru?

Sportistima iz ove države zabranjen nastup na svim velikim takmičenjima u iduće četiri godine zbog dopinga

WADA je izrekla žestoke sankcije Rusiji. AFP

E. J. / Avaz.ba

5.2.2020

Katarska TV stanica "beIN Sports" objavila je vijest da je Međunarodna antidopinška agencija (WADA) suspendirala rusku nogometnu reprezentaciju sa Svjetskog prvenstva 2022. godine u Kataru, što je izazvalo medijsku paniku u Moskvi.

Iz Katara tvrde da je WADA o svojoj odluci već obavijestila Rusiju, međutim u Moskvi tvrde kako o svemu ne znaju ništa. Zanimljivo, Međunarodna nogometna federacija (FIFA) u izjavi za rusku novinsku agenciju TASS nije željela potvrditi ali niti demantirati ovu vijest, prenosi Fena.

Početkom decembra prošle godine WADA je donijela odluku da se Rusiji, nakon velikog dopinškog skandala, zabranjuje nastup na svim velikim takmičenjima u iduće četiri godine.

To znači da će svi sportaši koji ne uspiju dokazati da nisu bili umiješani u skandal morati propustiti Olimpijske igre 2020. u Tokiju, dok će oni koji ipak uspiju dokazati da nisu krivi igrati pod olimpijskom zastavom.

FIFA je uputila pitanje WADA-i što to konkretno znači za rusku reprezentaciju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru, a stigao je zanimljiv odgovor.

- Ako se Rusija i kvalificira, neće smjeti nastupiti pod tim imenom već je postavljen mehanizam prema kojem može podnijeti zahtjev za nastupom na neutralnoj osnovi - izjavio je predsjednik WADA-ine Komisije za žalbe Džonatan Tejlor (Jonathan Taylor).

Međutim, tada niko nije spominjao suspenziju ruske nogometne reprezentacije. Katar bi trebao biti domaćin Svjetskog prvenstva između 21. novembra i 18. decembra 2022. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.