INTERNACIONALCI

Benjamin Redžić, mladi prvotimac Dalasa, za "Avaz": S ponosom sam nosio dres s bh. grbom

To je događaj koji će biti u meni do kraja života, rekao je ovaj krilni igrač, rekao je Redžić

Redžić: Dalas ima najuspješniju akademiju u sjevernoj Americi. FC Dallas

Piše: A. V.

19.10.2022

Benjamin Beni Redžić fudbaler je Dalasa (20) koji nastupa u MLS-u. Rođen je prije tačno 20 godina u Sjedinjenim Američkim Državama (gdje je igrao za juniorski državni nogometni tim), ali ima i bh. državljanstvo. Nastupa na poziciji lijevog krila. Svojim sjajnim partijama privukao je pažnju javnosti. Odlikuje ga odličan udarac, asistencije i sjajna tehnika. U razgovoru za „Dnevni avaz“ govorio je o svojim počecima, nastupima u MLS, ali i mogućnostima da zaigra za “Zmajeve”.


Način života

Na početku je otkrio kako je počela njegova fudbalska priča.

- Još od malih nogu bio sam zainteresiran za mnoge sportove, ali fudbal je uvijek bio na prvom mjestu. Fudbal je moj stil života, sve se okreće oko treninga, ishrane, rekuperacije od treninga ili utakmice i pravovremenog spavanje. Dosta je tu odricanja i ne žalim za tim jer moj fokus je uspijeti i ostvariti svoje ciljeve, kazao je Redžić.

Otkrio nam je kako je stigao do prvog tima i kako je igrati u elitnom rangu.

- Mukotrpni rad i odanost fudbalu uradili su plodom tog dana kad sam potpisao svoj prvi profesionalni ugovor, jer sam tako ostvario moj san da zaigram za prvi tim. Ovaj klub je meni pružio sve prilike, uložili su sve u moj razvoj kad su prepoznali talenat koji posjedujem i zato smatram da smo svi dio jedne velike porodice - od vlasnika, trenera, do svih ostalih, istakao je Redžić.

Dalas kao klub ima bogatu historiju razvijanja mladih igrača.

- Zna se da je to najuspješnija akademija u sjevernoj Americi. Srž njihovog uspjeha je u kulturi kluba koja blisko povezuje akademiju i prvi tim. Ta bliskost i otvorenost daje ambicije svakom djetetu i mladim igračima da je sve dokučivo kada udružite talenat i težak rad. Mnogi moji saigrači iz akademije, američke reprezentacije ili prvog tima igraju u evropskim klubovima i za A reprezentaciju SAD-a.

MLS je relativno mlada liga koja je osnovana tek 1996. godine ne tako davno...

- Ali, napredovala u svakom pogledu kako na tehničkom, fizičkom, taktičkom, istakao je naš sagovornik.


Državni tim(ovi)

Benjamin nam je otkrio kako mu je bilo u kampu bh. reprezentacije.

- To je događaj koji će biti u meni do kraja života. Veliko iskustvo za karijeru koje je obogaćeno od strane visoko kvalifikovanog stručnog štaba i talntovanih saigrača. Njihovo znanje i profesionalizam, kao ophođenje prema meni su ostavili duboki trag u mom razvoju kao fudbalera. Bila mi je velika čast i sa ponosom sam nosio dres sa bh. grbom.

Redžić je nastupao i za junirsku reprezentaciju SAD.

- I to je bilo dragocjeno iskustvo koje je oblikovalo moj pristup igri i pozitivno utjecalo na moje razvijanje u fubalskom smislu. Stekao sam dobra prijateljstva i visoku razinu profesionalizma prema sportu. Izuzetno sam ponosan, imao sam čast igrati sa dobrim igračima koji su ostvarili velike uspjehe u dobrim evropskim i američkim klubovima. Tako i dan danas djelim teren sa mnogim igračima ove reprezentacije – zaključio je Redžić.

Igrao bih za “Zmajeve”

S obzirom da pruža dobre partije, da je imao nastup u bh. dresu, ali je igrao i za juniorski tim SAD, pitali smo Redžića za koju reprezentaciju želi igrati.

- Igrao bih za „Zmajeve“, ako dobijem poziv. Imam neopisiv osjećaj i reprezentacija BiH ima posebno mjesto u mom srcu. Teško je opisati riječima moje osjećaje koje gajim i strašću s kojim podržavam svaku utakmicu naše reprezentaciju. Rad bh. tima pratim od malena, uz moje roditelje, i bodrim naše momke tokom svakog meča, rekao je Redžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.