VAR SOBA

Željezničar ponovo u problemima: Da ne pukne bruka

Ono što se događa s finansijama pomalo podsjeća na sapunicu sa stotinama epizoda kojoj se ne nazire kraj

Grbavica: Prijetnje da će se plijeniti imovina. FK Željezničar

Piše: Nermin Demirović

23.10.2022

Nema vrtić, nema hotel, nema tržni centar i nema mnoge popratne sadržaje kakvim se mogu ponositi stadioni u svijetu. Nema baš ni najčistije stolice, u to se barem lako uvjeriti, ali je opjevan u pjesmama, toliko voljen i toliko sa sobom nosi neku harizmu i simboliku da je to strancima teško opisati.

Stadion Grbavica je ponos Željezničara, ponos grada Sarajeva, preporodio se i nakon teškog ratnog razaranja.

Gotovo nevjerovatno zvuči informacija da bi se zbog poreznog duga moglo desiti da više ne bude Željin, što bi svakako bila bruka bez presedana.

I dok se ne baš puno plaćeni Edis Mulalić, sa svojim ne baš puno plaćenim igračima, hrva u Premijer ligi i čini ponosnim navijače, ono što se događa s finansijama ovog kluba pomalo podsjeća na sapunicu sa stotinama epizoda kojoj se ne nazire kraj.

Valjda kraj neće biti tragičan, jer bi gubitak stadiona bio gubitak identiteta Želje, nečega što je mnogo više od travnjaka i tribina.

A neko je i za ovo kriv. Željo je klub s najviše održanih sjednica Skupštine u posljednjoj deceniji. Organi kluba su postali kao korzo, gdje se dolazi i prolazi, a za sobom nikada ne počiste mnogi - s imenom i bez imena.


Toliko ih je prošlo da je jednostavno nemoguće utvrditi ko je koliko duga napravio, ko je Želju gurnuo dublje. I svi oni su govorili kako su sve stabilizirali, kako sada kreće nova era i kako imaju stvari pod kontrolom. A onda - samo nestanu.

Možda je u pitanju samo očaj zbog hronične neimaštine, a možda i letargija onih koji biraju, ali kako je moguće da neko preuzme klub, a da nema nikakav plan, da jednostavno ide na sreću.

Vodili su klub mnogi kojima se ne može osporiti da vole Želju, ali to nije dovoljno. Mnogi vole i boks, ali malo ih uđe u ring, samo zato jer bi im stradala glava. Ovako - sve ostave na klubu, pa se mogu upustiti samo da bi upisali u CV kako su nekada bili nešto u Želji.

Gdje je rješenje? Sadašnja Uprava Željezničara već mjesecima najavljuje investitora i čini se da i sada čekaju na njega kako bi isplatili nekoliko miliona duga Poreznoj upravi.

Fino, plan je odličan, ali ako prođe. Šta ako ne bude investitora u skorije vrijeme? Ovog puta nova sjednica Skupštine neće pomoći, zato bi bilo dobro da što prije naprave plan B i s njim izađu u javnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.