ANKETA

Sead Kajtaz, Dževad Šećerbegović i Kemal Hafizović za "Avaz" prokomentarisali selektorsku križaljku

Imamo kvalitetne trenere i ne trebamo ići nigdje u potrazi za selektorom i(li) „izmišljati toplu vodu, rekao je Kajtaz . Imamo mi vrhunskih, top trenera - i top ljudi, rekao je Šećerbegović

Naš državni tim će uskoro dobiti selektora. Avaz / NFSBiH

Piše: G. Š.

29.12.2022

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine će u srijedu, 4. januara, razmotriti status selektora Ivajla Peteva (Ivaylo)kojem za dva dana istječe ugovor sa kućom bh. fudbala. Dugoočekivana sjednica bh. fudbalske, prema prvobitnom planu, trebala je biti održana danas, ali je prolongirana je zbog bolesti (povišene tjelesne temperture..) predsjednika NSBiH Vice Zeljkovića.

No, prema posljednjim informacijama iz NSBiH, novi selektor će najvjerovatnije biti Faruk Hadžibegić. Tim povodom kontaktirali smo legende bh. fudbala, ali namjerno nismo zvali bivše asove i trenere iz našeg glavnog grada, jer bi oni svakako bili na strani Faruka Hadžibegića ili Mehmeda Baždarevića, u zavisnosti kojem taboru pripadaju – bordo ili plavom.


Dobar izbor

- Smatram da mi imamo kvalitetne trenere i ne trebamo ići nigdje u potrazi za selektorom i(li) „izmišljati toplu vodu“ - rekao je legendarni napadač Veleža Sead Kajtaz (59), koji je kao savjetnik i član Odbora za posredovanje i savjetovanje NSBiH učestvovao u nekoliko ranijih selektorskih križaljki.

- Bar mi u Bosni i Hercegovini imamo dobar izbor među domaćim trenerima... Naravno, ne mogu ja sada govoriti bit će Faruk - ili neće, jer više nisam u strukturama NSBiH. Ne znam... Međutim, znate kako to ide kod nas – i ranije je prije sjednice Izvršnog odbora neki kandidat bio favorit 99 posto, pa izaberu drugog. 

I dok sam ja bio u Savezu, bili su obećali Faruku da će biti ponovo izabran za selektora, pa je izabran Meša Baždarević. Tada smo Zvjezdan Misimović i ja obavljali razgovore s kandidatima i predložili tri-četiri imena... – podsjetio je Kajtaz.

Legendarni Tuzlak Dževad Šećerbegović (67), također, smatra da naš državni tim treba voditi naš fudbalski stručnjak.


Naš državni tim. NSBiH

Veliko ime

- Imamo mi vrhunskih, top trenera - i top ljudi - tvrdi nekadašnje ubojito lijevo krilo Slobode, te dodaje:

- Ne, ne govorim to samo zbog toga što su oni naši, domaći, nego zato što su to pravi treneri, koji mogu uspješno da vode bilo koju reprezentaciju - ne samo našu. Kao prvo, bili su i top fudbaleri, a sada imaju autoritet da vode bilo koju reprezentaciju.

Šećerbegović konstatuje da smo mi, kako kaže „malo prodali naše fudbalske legende“.

- Nismo im se baš fino odužili, ni navijači, ni ostali. Na trenerskim klupama im nismo dali podršku koju su zaslužili, nego smo od njih tražili nešto nemoguće. Naprimjer, Faruk se dokazao i na klupi Crne Gore, a također, velike stvari je uradio za naš fudbal. Kad nam je bilo najteže, on je poturio svoja leđa u UEFA-i, zajedno sa pokojnim Ivicom Osimom skinuo suspenziju... Ne, ne treba sada samo zbog toga biti trener, nego zato što je veliko fudbalsko ime. Igrao je za bivšu Jugoslaviju, tako da bi mi to bio ok izbor – zaključio je Šećerbegović.


Je li vrijeme da "Zmajevi" odu i na Evropsko prvenstvo?. NSBiH

Pravo rješenje

Legenda Čelika Kemal Hafizović (72), kako nam je rekao, „načuo je da će novi selektor biti Hadžibegić“.

- Mislim da je to pravo rješenje... Koliko se sjećam, dok je prvi put bio selektor (1999. godine – op. a.), igrači su ga hvalili. Imao je gard, napravio je red – niko se u reprezentaciji nije mogao ponašati kako je htio. To su mi pričali igrači, moji Zeničani, Šabić, Bolić... Kad igrači za nekoga kažu da je pravi trener, onda budite sigurni da je pravi. Zato bih volio da on bude selektor, rekao je Hafizović i dodao da mu je žao Safeta Sušića, koji je iz naše reprezentacije otjeran na „pravdi Boga“.

- A jedini nas je odveo na veliko takmičenje, poništili su nam regularan gol Džeke protiv Nigerije za drugi krug... Šta je još trebao uraditi? Pa njegovom lucidnošću i uvođenjem Hajrovića u igru u Slovačkoj smo i otišli na Mundijal u Brazil...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.